Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Усещане за НАГЛОСТ

Елена Гунчева

Агент „Камен“, подвизаващ се в обществото като видния икономически анализатор Каролев, заяви, че бедните в България били много малко. То било усещане, а не реална бедност. Незабавно като прочетох умозаключенията му, ми се появи усещането за наглост и измекярщина. Сътрудник на Държавна сигурност, допринесъл за 800 дни Неговото Величество и компания да се оправят, сега от пиедесталът си на политик, който винаги се нагажда, обяснява, че имало усещане, а не реална бедност.

И така ми се иска да го закарам в някой малък български град или село и да види как хората не могат да си позволят да купят нови дрехи на децата си, да го заведа в магазините за дрехи втора ръка или в офисите за бързи кредити, които дават заем „до заплата“, за да си платят работещите сметките. Или пък да го оставя с доход от 600 лева на месец, наем и сметки, и да го питам какво ще усеща в края на месеца. Не се и съмнявам, че усещането ще е доста ръбато и дебело.

И тъй като икономистите обичат да се обосновават, да посочим някои факти. Всеки втори българин е енергийно беден и не може да си позволи да се отоплява и да ползва ток или парно, колкото са му необходими. 37 % енергийно бедни в България срещу 8 % средно за Европейския съюз /по данни на Евростат/. Масова практика е цели семейства зимно време да живеят в една стая, за да пестят от ток или пък да спират парното и цяла зима да ходят с палта из дома си. По този показател сме на последно място в Европа. Факт.

Бедните в България са 1/3 от населението и то по нашите индикатори. България е страната в ЕС с най-много хора, живеещи в риск от бедност и социално изключване – 2 млн. 767 хиляди или 39%. Срещу 22,5 % средно за ЕС. България е на първо място по бедност в Европейския съюз /пак данни от Евростат/, като тенденцията е за увеличаване на броя им. И не е усещане за бедност, а тези хора живеят в тежки материални лишения. Най-тежко са засегнати децата, като пак по данни на Евростат почти половината от децата в България са бедни и растат в лишения.

И дори да не гледаме статистическите данни, вижте колко много работещи бедни вземат бързи кредити, за да си платят сметките. Вижте хората, ровещи по кофите за боклук. Вижте младите семейства, които купуват на децата си кисело мляко на промоция по 35 ст., в което няма никакво мляко и ги хранят с вредни и пълни с химикали евтини храни. Вижте броят на самоубийствата в страната поради мизерия и кредити.

Усещане ли? Може за Агент Камен това да е само усещане в скъпия му софийски апартамент. Но за хората в България това е жестоката ежедневна реалност, в която живеят. И е нагло да твърдиш подобни неща, когато си един от тези, които са били в управляващата шайка, ограбила България!

Усещане за наглост!

Елена Гунчева

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!