Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов на 3 септември: "Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген". На 12-ти: "Аз не съм казал, че се отказваме от Шенген", на 12-ти: "Ние отдавна сме в Шенген" и пак на 12-ти: "Ние искаме в бъдеще да влезем в Шенген, но...

Нинова към Борисов: Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого ще дискредитирате?

Свободата няма цвят и за нея трябва да воюваме всеки ден заедно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата, предаде Агенция „Фокус“.

"Сега ние от БСП за България" призоваваме днес е денят, не ни е страх. Днес е денят всички да се противопоставим на вчера, когато беше свалена от ефир Силвия Великова. Днес е денят всички да се противопоставим на онзи ден, в който журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят да се противопоставим на 30 август, когато министър-председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерски съвет.

Сега, уважаеми журналисти, се обръщаме и към вас и вие да не отразявате онези политици, които потъпкват свободата на изразяването, които нареждат да ви уволняват, за това, че сте неудобни и че задавате неудобни въпроси. Случаят от вчера е поредното посегателство върху свободата на словото. Преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и много и още редица не само журналисти, но и хора, които критикуват властта и имат различно мнение, бяха уволнявани от работа, техните семейства бяха притеснявани, на техния бизнес беше посягано.

Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието.

В 21 век, в сърцето на Европа, мракобесие и диктатура. Днес е денят за неудобните въпроси.

Ние призоваваме всеки българин, който има такъв да го зададе на премиера в социални мрежи, в интервюта, в имейли и писма до Министерски съвет. Докато не са ми изключили микрофона, защото и това ми се е случвало, ще питам няколко неща.

Вчера г-н премиерът заяви: "Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. У нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат страната и износът расте. Той е такъв, какъвто не е бил за никое време".

В същия ден работодателите, тези, които правят икономика, а не тези, които я говорят заявяват: "За индустрията въпросът дали идва криза не стои, всъщност кризата дойде". За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4 %, за юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август за - 3,1 %", заяви Нинова. 

Тя попита кое е вярното - говоренето на премиера за икономиката и реалното състояние на страната.

"Друга важна тема Шенген. Борисов на 3 септември: "Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген". На 12-ти: "Аз не съм казал, че се отказваме от Шенген", на 12-ти: "Ние отдавна сме в Шенген" и пак на 12-ти: "Ние искаме в бъдеще да влезем в Шенген, но Холандия ни спира по егоистични причини". В един ден", каза Нинова.

"Пак ни пречи Холандия, а не това, че в България има корупция, пробив в системите за сигурност и всички други пороци на политиката, заради които не ни приемат в Шенген", посочи Нинова и попита премиера кое е вярно.

"Продължавам с още една актуална тема - така наречения шпонският скандал. Г-н Борисов, заявихте: Аз нищо не знам, научих от медиите. Това изречение поражда поне два въпроса: ДАНС и МВР, които са провели разследването преди то да влезе в Прокуратурата са пряко подчинени на министър-председателя. Или ДАНС и МВР са ви информирали, защото са на ваше пряко подчинение, или излъгахте българския народ, или двете служби не са ви информирали. Въпросът е защо сте там", допълни Нинова. 

Лидерът на БСП завърши декларацията си с думите: "Свободата няма цвят, ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната. Те ще ни отнемат свободата без оглед на цвета, за нея трябва да воюваме всеки ден и заедно", допълни още Нинова.

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!