Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен и автентичен говорител на руски среди, близки до Кремъл

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която ще коства политическата ѝ кариера

Въпреки скандалите, Русия няма да промени отношението си към България, както не го е правила през последния 1 век, казва политологът пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате шпионския скандал, при който лъсна името на Николай Малинов и формацията му „Русофили“, има ли още подобни организации с подривна дейност в полза на Кремъл? 

- Досега е имало много поводи за намеса на прокуратурата и на специализираните служби, свързани с гарантирането на националната сигурност. За първи път имаме случай на разследване с много ясен профил, конкретно свързан с дейност в полза на Руската федерация. Информацията, която се цитира от медиите, дава основание да се твърди, че не става дума за инцидент, който се е случил през последните месеци, а за мрежа от организации и фирми. Те са работили в услуга на друга държава. Достатъчно е само да си припомним протестната вълна от февруари 2013 г. и връзката на изявени участници в нея със същата тази организация „Русофили“, за да разберем, че става дума за една практика, която датира отдавна. Онова, което е много важно и е подпомогнало за процеса за установяване на факти и обстоятелства, е прането на пари и връзката с КТБ. Двете линии на разследване по различен начин и в различен контекст осветляват едни и същи фигури и зависимости. Най-вероятно разследването по случая няма да приключи бързо. Това ще позволи в този период до провеждането на местните избори да се правят интерпретации, с които да се подменят фактите. 

- До каква степен тези разкрития на прокуратурата за руска намеса и реакцията на МВнР срещу болшевишката изложба ще променят политическата карта у нас и взаимоотношенията ни с Русия? 

- Няма никакво съмнение, че Министерството на външните работи реагира адекватно в случая, тъй като не може да става дума за никакво освобождение на България от страна на СССР. Подобен опит за директно налагане на интерпретации на историческо събитие е абсолютно неприемливо. Разбира се, реакцията от руска страна дойде веднага, но тя само в известен смисъл потвърждава основанията на прокуратурата да започне предварително разследване. Дори чухме гласове в Руската федерация, които твърдят, че страната трябва да се ангажира със защитата на тези хора, спрямо които има съмнения и са разследвани. 

- Как си обяснявате реакцията на президента Румен Радев, който хвърли сянка върху българските институции и застана на страната на Москва и на обвинените в шпионаж? 

- Изявлението на Румен Радев буди тревога, защото той в известен смисъл подлага под съмнение дейността на българските институции. Държавният глава настоява да бъдат предоставени сериозни доказателства за дейността на Николай Малинов. Президентът обаче не може да подлага по какъвто и да е начин под съмнение дейността на българските институции. Това вече е неадекватно поведение. Важното е, че сред говорителите от руска страна се чу призив към Румен Радев да сложи край на подобен тип разследване, което означава, че в определени среди в Руската федерация президентът се възприема като лоялен и автентичен говорител на интересите им. Това е проблем за държавен глава на независима страна, която съществува от толкова дълго време. 

- Защо БСП прие толкова болезнено удара по руските шпионски клетки? 

- Очевидно има доза тревога в определени среди в БСП, които по един или друг начин са били свързани с реализирането на подобен тип „кампании“ – или са били част от тях, или са ги подпомагали. По-скоро виждаме една смесица от опасения от продължаване на разследванията, с което ще се осветят и други фигури, и опит цялото това разследване да се използва като предизборна платформа. Социалисти ще се опитат да обяснят, че страната ни се отнася несправедливо към хора, които обичат руската култура, към журналисти, академици и други дейци. Подобни речи ще чуваме най-вероятно непрекъснато преди местните избори.  

- Играе ли все още важна роля в страната ни осветленият вече руски кукловод ген. Леонид Решетников? 

- Г-н Решетников вече е никой. В тази професия, когато си известен на всички, значи на практика си никой. Същественият въпрос е в това, че ние имаме български политици и организации, които отстоявайки интересите на Руската федерация, настояват, че са патриоти. Това със сигурност е елемент от пропагандната агресия, на която сме свидетели през последните години от страна на Кремъл. В същото време е много показателно как този процес се разгръща в България. Напълно очевидно е, че когато защитаваш интересите на чужда държава, няма как да си патриот. Очевидно разграничаването на подобни понятия все още е трудно за някои хора в България. 

- Успява ли страната ни да се справи с чуждите шпиони? Бившият външен министър Соломон Паси констатира, че само в Руското посолство броят им е 68?

- Доколкото става дума за дипломатически служители и на хора, които имат дипломатически имунитет, те са ясни. В това отношение всяка държава има предвид кой работи на нейна територия. По-трудни за установяване са дискретните зависимости – там, където няма тясна професионална връзка и ясно афиширана подкрепа. Освен „Русофили“, има много други организации, които работят във връзка помежду си в тази посока. Има какво да се разследва, особено в контекста на пране на пари, тъй като подобни мрежи, освен Русия, са обслужвали и международна престъпна дейност. 

- По какъв начин ще бъдат използвани скандалите преди местните избори от основните политически играчи вляво?
 
- Най-вероятно БСП, АБВ и още няколко организации ще се опитат да изградят представата за това, че управляващите са започнали някакво преследване на хората, които симпатизират на руската култура и се осланят на православната вяра, на традиционните славянски семейни ценности и т.н. до изборния ден, дори до втория тур на местните избори, няма да имаме повдигнато обвинение. В този период темата ще се използва за предизборна пропаганда. Това може да окаже влияние върху малка част от традиционно най-консервативния електорат на БСП и на АБВ, но едва ли ще предизвика мобилизация, с която ще се променят съществено изборните резултати. По-скоро темата за местните избори ще бъде оставена встрани, докато на национално ниво ще продължаваме да се занимаваме с несъществуващ проблем. Онова, което прави всяка една нормална демократична държава е да наблюдава подобен тип организации като „Русофили“ и когато е необходимо – да противодейства на намесата им. Всичко останало е просто пропагандна кампания, а тя ще бъде използвана вероятно като заместител на невъзможността за нормална електорална мобилизация. 

- Беше ли грешка кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и сбърка ли БСП, че я подкрепи? 

- Смятам, че кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която в известен смисъл ще коства политическата ѝ кариера. От една страна това е нещо, което нарушава образа на българския национален омбудсман, защото се оказва, че всъщност тази позиция е използвана за временно пребиваване в подготовка за завръщане в политиката. На второ място виждаме липса на управленски опит от страна на Мая Манолова. Тя не е управлявала каквато и да е административна структура. Не е достатъчно да си протестирал срещу топлофикация, за да можеш да станеш кмет. Перспективата при нея е в изцяло агресивен стил и на популизъм, а не на алтернатива за развитието на столичния град. 

- Корнелия Нинова като че ли обаче не приема присърце кандидатурата на бившата омбудсманка. Тихата война между двете ще повлияе ли на левите избиратели? 

- Така е, защото подкрепата от страна на БСП към г-жа Мая Манолова носи много негативи със себе си. След Румен Радев, това ще е вторият случай, при който БСП ще трябва да подкрепи не свой кандидат. Спомняте си, че преди да стане президент, Румен Радев беше кандидат на АБВ, а на следващия ден беше припознат от БСП, а след няколко дена се оказа независим. Сега сме в обратната хипотеза – Мая Манолова вече е независим кандидат и БСП ще трябва да я подкрепи, вместо да излъчи свой представител. Когато говорим за това, че Мая Манолова ще представлява левицата, е много проблематично за голяма част на избирателите на самата партия, защото за втори път тя няма възможността да лансира собствена кандидатура. Когато имаше допитване в БСП за номинация за държавен глава, Румен Радев беше на 13-о място. Сега обаче БСП ни обяснява как била спечелила президентския вот. 

- Ако стане кмет, ще използва ли Мая Манолова поста като трамплин към президентството или дори към Министерски съвет?  

- Перспективата на Мая Манолова беше да се яви на следващите президентски избори и да стане първата жена, която може да заеме този пост. Очевидно тя не желае да направи това. Преходът на омбудсман към президент е по-разбираем, отколкото от омбудсман към кмет. Това е въпрос на неин избор и вероятно ще трябва да поеме последствията от него. 

- Шпионският скандал ще сложи ли кръст на руските енергийни проекти, на участието на Москва в АЕЦ „Белене“, например? 

- За съжаление, руското влияние е свързано с много повече фигури, които го реализират. Очевидно е, че става въпрос за нова фаза в отношенията между България и Руската федерация. Важно е страната ни да отстои правото си да действа съобразно собствените си закони и на принципите на Европейския съюз и НАТО. Линиите на дипломация на големите държави винаги са били устойчиви. Отношението на Русия спрямо България не се е променяло от един век насам. Не очаквам да се промени и в следствие на тази ситуация.

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!