Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Със сделката за F-16 България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана


България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана за 2019 г. след като правителството вече преведе на САЩ 1.2 млрд. долара за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според препоръките на НАТО всяка държава трябва да отделя годишно 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, като а 20% от тях отиват за ново въоръжение и оборудване. България ще надхвърли този показател, но дори през 2020 г. това да се повтори заради проектите за ново въоръжение за бойния флот и сухопътните сили, скокът с над 100% на планирания бюджет на отбранителното министерство изглежда невъзможен да се поддържа устойчиво години наред, а и не е демонстрирана политическа воля в тази посока.


Средствата за отбрана за 2019 г. ще са над 2.61% от БВП


Бюджетът на Министерството на обраната за 2019 г. е над 1.414 млрд. лв. С актуализацията на бюджета се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2.100 млрд. лева. Това ще увеличи разходите за отбрана за 2019 г. до 3.515 млрд. лв. Спрямо пролетната прогноза на Министерството на финансите за размер на БВП от 115 437 млрд. лв излиза, че средствата, дадени за отбрана за 2019 г., ще са 2.61% от БВП.

От всички страни членки на НАТО само САЩ имат заложени по-високи разходи за отбрана за тази година - 3.42 %. Със сигурност парите, похарчени за отбрана до края на година ще са много повече, тъй като за миналата година от Министерството на отбраната отчетоха разход от 1.53 % от БВП без да има значими инвестиционни проекти. Тази година България може да изпревари и САЩ по този показател.

Прогнозни данни за разходите за отбраната в НАТО, като процент от БВП за 2009 г. и данни за 2014 г.

© НАТО

Прогнозни данни за разходите за отбраната в НАТО, като процент от БВП за 2009 г. и данни за 2014 г.

По другия показател - 20% от разходите за отбрана да бъдат дадени за ново въоръжение и оборудване, България ще излезе абсолютен първенец, ако се сбъднат прогнозните данни на Алианса. Тези 2.100 млрд. лева, дадени за изтребителите, представляват 66.67% от парите за отбрана. Прогнозната таблица на НАТО за 2019 г. е водена от Люксембург с предвидени 44.6% от разходите за отбрана да бъдат за нова техника.

Препоръките на НАТО за отбранителни разходи бяха договорени срещата на върха на НАТО в Уелс (2014) по времето на президента Барак Обама и имат цел за справедливо споделяне на финансовите ангажименти на съюзно ниво. В началото на 2018 г. беше приет "Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.".

От 2014 г. насам България не е успяла нито веднъж да изпълни дадените към НАТО прогнозни обещания за разходи, тъй като проектите за модернизация на армията се проваляха. В бюджета за тази година бяха предвидени плащания по проектите за покупка на бойни машини за пехотата, за два нови кораба за Военноморските сили и за изтребители. След като се стигна до плащането на цялата сума за Ф-16 накуп, проектите за машини за пехотата и за корабите остават за догодина. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висшите военни декларират желание договорите по двата проекта да бъдат сключени още тази година, а плащанията по тях да бъдат заложени в следващия бюджет.

Планираните от правителството пари за проекта за бронираните машини са в рамките на 1.22 млрд. лв. Бойните машини трябваше да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Министерството на отбраната изпрати на 5 август исканията за подаване на предложения RFP (Request for Proposal) до четири компании. Това са: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария). Срокът за подаване на оферти е 17.00 часа на 31 октомври 2019 г

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя фирма ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на отбраната трябваше да внесе в Министерския съвет доклад с оценяване на офертите. Те са на компаниите "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (Германия), "МТГ – Делфин" (България) и FINCANTIERI (Италия).След това трябва да бъде взето решение на правителството. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Докладът за корабите е готов. Според източници на "Дневник" и трите оферти за корабите надвишават сумата в проекта на военните, който е одобрен от парламента. Ако компаниите не намалят офертите се, ще трябва проектът да мине за промяна през парламента.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/politika/201

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!