Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Ядрена батерия" се е взривила в Архангелска област, обяви "Росатом"

'Ядрена батерия' се е взривила в Архангелска област, обяви 'Росатом'


Руската държавна корпорация "Росатом" обяви взрив на "ядрена батерия" за причина за инцидента с експлозия в Архангелска област от миналата седмица. Това предаде "Фонтанка" след изявление на ръководството на център към "Росатом", за който са работили жертвите на взрива.

Петербургското издание цитира представител на институцията малко след като на пресконференция генералният директор на корпорацията Алексей Лихачов съобщи, че инцидентът е включвал "нов специален продукт" във военнопромишления комплекс (с този термин се обозначават оръжия и военна техника). Ядрената батерия е устройство, което произвежда електричество при разпад на радиоактивни изотопи. За разлика от ядрените реактори такава батерия не използва верижни реакции при работата си.

Днешните коментари следват дни на спекулации какво точно се е случило при експлозията. Тогава според първоначалната информация жертвите на взрив на военен полигон край Двинския залив при тест на реактивен двигател бяха двама души. По-късно, ден след като бе съобщено за кратко повишаване на радиационния фон и затваряне на част залива за месец, "Росатом" обяви, че по време на теста е имало "работа с изотопи" (каквито се използват във военната и космическата индустрия), а жертвите са петима души.

Корпорацията обяви и имената им - служители на Руския федерален ядрен център (РФЯЦ-ВНИИЭФ). Разположеният в затворения руски град Саров институт, част от "Росатом", се занимава основно с разработка и производство на ядрени боеприпаси.


Батерия или реактор


На фона на съобщенията на ръководството и служители на "Росатом" обаче саровското издание "Колючий Саров" публикува (и местната телевизия ТРК "Канал 16" записа и излъчи) изявление на директора на РФЯЦ-ВНИИЭФ Валентин Костюков и научния ръководител на центъра Вячеслав Соловьов. Те обясниха, че причина за инцидента е "малогабаритен източник на енергия", при който има процеси на делене.

Според Костиков инцидентът не се е случил на военен полигон, както твърдеше Министерството на отбраната, а в Бяло море. Подготовката на изпитанието на ново оръжие продължила над година. "Тези хора нееднократно участваха в аналогична работа и винаги получаваха резултат", каза той. По думите му в Архангелска област държавна комисия в момента изучава обстоятелствата.

Според Соловьов научната дейност в института е свързан както с гражданската, така и с военната промишленост. Работа с изотопи и подобни източници има не само в Русия - миналата година например "ядрен реактор с мощност няколко киловата бе изпитан от учени в САЩ".


Потърсен от "Фонтанка" за коментар, представител на "Росатом" обяснява, че става въпрос за "ядрена батерия", а споменаването на "ядрен реактор" (когато става дума за изпитанието в САЩ) няма отношение към темата.

Независимо от откровеността учените не обясняват за какви оръжия става дума, пише сайтът. Припомня се обаче публикация на "Комерсант" от миналата година, според която центърът в Саров участва в създаването на междуконтинентална ракета с неограничен обхват. Спомената и от президента Владимир Путин през март 2018 г., тя по-късно бива наречена "Буревестник". Експерти, цитирани от изданието, твърдят, че експлозията може да е станала, докато се е подготвял тестовият пуск на ракетата, но тази информация не е потвърдена.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!