Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Страната ни не е отчитала никога в стопанската си история износ за 28 млрд. лв.

НСИ - Национален статистически институт днес обяви данните за износа на България, според които той е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината.

Това написа на личната си страница във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Ето какво още написа премиерът:

"Толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история. Според данните на Националния статистически институт средната брутна месечна работна заплата нараства с 4.3% спрямо първото тримесечие на 2019 г. и достига 1 260 лева". 

Новината съобщи и икономическият министър Емил Караниколов, след като българската делегация кацна на летище София от Туркменистан. 

"Поздравявам българския премиер, поздрявявам българските министри, поздравявам всички български фирми, които с работата си допринесоха за този успех", заяви Караниколов. Той посочи, че този голям ръст на износа се формира от страните от ЕС Германия, Франция, както и от страни извън Съюза - САЩ, Сърбия. 

Още в началото на юли министър Караниколов обяви: „България достига рекордни нива на износ - за първите три месеца на тази година имаме 9,5 на сто ръст на износа към Европейския съюз и двуцифрен резултат при износа към трети страни. Държавата прави всички възможно да става все по конкурентна". С 40% е скочил ръста на износа към Сърбия, с 22% към Китай. 

През периода януари - юни 2019 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 27 840.5 млн. лв., което е с 6.3 на сто повече в сравнение със същия период на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

През юни 2019 г. общият износ на стоки възлиза на 4 524.4 млн. лв. и намалява с 6.4 на сто спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - юни 2019 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 30 508.9 млн. лв. (по цени CIF), или с 0.4 на сто повече спрямо същия период на 2018 година. През юни 2019 г. общият внос на стоки намалява с 14.3 на сто спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4 713.1 млн. лева.

Източник/ци: http://epicenter.bg/articl

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!