Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тома Биков: Реакциите на някои партии и институции за арестуваните русофили са крайно невъздържани

Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на пресконференция в централата на партията във връзка с арестите и разпитите на Николай Малинов, Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". В брифинга участва и депутатът Спас Гърневски.

"Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени, без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и, ако щете дори на някои от институциите, за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков.

"Искам да призова партиите и институциите да проявят сдържаност по отношение на разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес", каза още Тома Биков.

„По един или друг начин са застрашили националната сигурност. Моето лично впечатление в такива ситуации, е че обикновено в нашите служби в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партньорски служби", обясни Биков. „Без да сме запознати в детайли с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване на конкретни лица, не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея", добави още Биков.

Според него в подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства.

„За това смятам, че реакциите на някои от политиците, от партиите, дори и на някои от институциите са невъздържани, при положение, че те самите не знаят за какво става въпрос. Работата на службите е да пазят националния интерес и сигурност и ние трябва да им се доверим в такива ситуации, които не се случват всеки ден", посочи още той.

„Абсолютно сигурни сме, че няма нищо общо със сегашните избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие", коментира още Биков.

"Отношенията на България със Съединените щати и Русия са добри", подчерта народният представител.

„Това, че неправителствени организации имат своя дейност, дали са американски, проамерикански или финансирани от американски фондове. Дали са проруски не означава, че отношенията на България с тези страни са лоши“, обясни Биков.

„Това, че американски неправителствени организации всеки ден атакуват правителството не означава, че отношенията между България и Америка са в лошо състояние“, каза още Биков. Според него същото важи и за представителите на една неправителствена организация, за която е убеден, че една голяма част от хората, нямат изобщо представа арестуваните какво са правили.

"Това, че тя е водила своята културна политика или понякога нейни представители са изразявали несъгласие с правителството, не означава, че българо-руските отношения са поставени под въпрос", посочи още той.

„Напротив, през последните месеци и години смятаме, че българо-руските отношения се развиват в положителна посока. Работи се по общи проекти и работата продължава. Става въпрос за конкретни личности, които са влезли в нерегламентирани контакти и са нарушили една граница, която е доста сериозна и е свързана с националната сигурност", коментира Тома Биков.

"Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи", заяви Спас Гърневски.

Той отправи апел към политическата система и партиите.

"В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират. Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор", посочи още Гърневски.

По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност, за националната отгоност на България и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност. "Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи, и всеки от нас има интерес всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен, разнищен", допълни още депутатът от ГЕРБ.

Искам да поздравя Мария Габриел с новия ресор, който е значим и логичен, каза още Тома Биков.

„Ресор, който включва в себе си образованието, науката, иновациите, младежта, неща, които бяха приоритетни за българското европредседателството. Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях. Образованието и науката са основен приоритет на управленската програма на българското правителство. Няма как да не изразим задоволството си от този ресор", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Източник/ци: http://epicenter.bg/articl

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!