Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев: Управниците ни от десетина години тровят българо-руските отношения

Новият сезон на “Не се страхувай“ по Българската свободна телевизия тръгна с виц. Събужда се пияницата в една канавка, опипва се и заключава: Я, толкова пих и нищо ми няма. Няма ми балтона, няма ми часовника, няма ми и парите. И ние, продължи водещият Васил Василев, се събудихме опиянени след демократичния блян и какво да видим: няма ни индустрията, няма ни селското стопанство, няма ни ракетите, танковете и самолетите, няма я работната ръка, няма ги учителите, лекарите и инженерите, няма ни я просветата, науката, златните медали, няма ни го здравето, нищо, нищо от онова време ни няма.

Досега ругатните и обидите между носталгици и противници на 9 септември бяха вътрешна работа, нещо като домашни кавги, продължи Василев. От средата на миналата седмица те прескочиха нашите граници и проблемът стана международен. Повод бе изложбата, открита вчера в Руския КИЦ и посветена на Освобождението на Европа от нацизма. Разбрало за изложбата, Външно излезе с една безумна декларация, която прилича на манифест за обявяване на психологическа война на Русия, добави той. Тя бе съставена така, че максимално да уязви руснаците, да нарани, да ги обиди колкото се може по-дълбоко, да обезличи, да унижи това, с което те особено много се гордеят - решаващата роля на Съветския съюз за Освобождението на Европа от нацизма.

Според Василев, авторите на декларацията са целели да предизвикат в Русия ураган от гняв и възмущение. От Москва се чуха дори гласове за прекъсване на дипломатическите отношения - толкова обидени и възмутени изглеждаха руснаците от тона и формулировките. Наистина, може ли да наречеш освобождението от нацизма "съмнителна историческа теза" и да се подиграеш с паметта на 27-те им милиона убити, да говориш за щиковете на Съветската армия с тон, като че ли съжаляваш, че не са били пречупени от Вермахта? Какво е това? Наглост, безсрамие, безочие - черти, присъщи на най-примитивните политически субекти. Какво стана, кому беше нужна тази грубиянска демонстрация на неуважение, това кокошкарско перчене ? Толкова ли сме разкапани, че да произвеждаме външнополитическа отрова?

Безусловно, зад декларацията на Външно стоят тези среди, които са против строителството на АЕ Белене и транзита на руския газ от Турция към Централна Европа през България, изтъкна Василев. Понеже и двата жизнено важни за нас проекта мръднаха напред, противниците им веднага реагираха с надежда да ги блокират чрез местната си клиентела. Как? С протести в страната не става. Няма кой да отиде. Българите знаят колко е важно да имаме евтин ток и сигурен газ и е абсурдно да се смята, че някой ще може да организира що-годе сносна демонстрацийка срещу проектите.

Борисов видя накъде духа вятърът и взе да подкрепя Белене и газопровода. Тогава? И диригентите очевидно решиха да ги блокират не чрез София, а през Москва. Как? Като бъдат обидени, засегнати, постоянно наранявани и оскърбявани руснаците така, че търпението им да се изчерпи, да махнат с ръка и в един момент, както закриха Южен поток да кажат: Конец. Край. Оправяйте се! Правете си Белене или не го правете, къпете се в гьола или го зарийте, вземайте си газ ако искате от Луната, ние бяхме дотук. До-сви-да-ние.

Лошо, а? Лошо, но има и по-лошо. Защото блокирането на Белене и на газопровода са само тактически цели, докато стратегическата цел на нашите бесуващи русофоби изглежда още по-коварна. За да я разшифроваме, трябва да вземем предвид концепцията за стратегическата дълбочина на бившия турски премиер Давутоглу и призивите за Възраждане на Османската империя в някогашните ѝ граници, както и кипърския сценарии. Българинът се успокоява, че Русия никога няма да допусне нещо такова да ни се случи и делото на Царя Освободител да бъде погребано. Няма да допусне, но при нормални отношения.

А ако управниците ни се държат враждебно, арогантно, агресивно, ако постоянно нападаме и обиждаме руснаците, както правеше Плевнелиев и разни участници в сега управляващата коалиция, ако все махаме Альоша и Паметника на Съветската армия, защо Москва да не преосмисли позицията си. Нека помислим. Кой друг може да възпре експанзионистичните намерения в Анкара, ако там решат да ги осъществят? Кой? Съединените щати? Колкото си развалиха отношенията с Турция заради Кипър, толкова биха го направили за нас. За Америка Турция е много, много по-важна - стратегически, икономически, военно, всякак - от България. Нали американците, по искане на турците, ни накараха да нарежем ракетите и самолетите си.

Или Европейския съюз? Та те ще ни продадат така, както Чембърлейн и Даладие продадоха Чехословакия на Хитлер. Там нищо от манталитета им не се е променило. Единствено Русия би могла да защити България, но би могла и да се въздържи, ако сред руското ръководство и руския народ бъде трайно насадено чувството, че българите са русофоби, те са неблагодарни, те се подиграват на освободителите си, ненавиждат ги. А това, изтъкна Васил Василев, изглежда основната причина, поради която нашите управници вече десетина години тровят българо-руските отношения, гледат да превърнат приятелството, вековните ни връзки, общото между нас във враждебност, ненавист, омерзение.

И понеже видяха, че не могат да настроят българите срещу руснаците, гледат да настроят руснаците срещу българите. Като не можем да насадим русофобия в българите, да насадим българофобия в руснаците. Така в решаващ, съдбовен момент България би останала съвсем сама и беззащитна и отколешните планове за заграбване на нейна територия ще могат да се осъществят, заключи Васил Василев.

Предаването от понеделник може да гледате ТУК и ТУК 

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!