Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Решетников: Москва трябва да отхвърли проекта за газов хъб на русофобския режим в София!

По-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности, а това е много тревожно за западните елити, подчертава той

Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване от резерва Леонид Решетников, коментира задържането в България на лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов в интервю пред руският телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет, представено от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Царьград: Леонид Петрович, за начало бих искал да изясня какъв тип движение е „Русофили“, чиито лидери толкова много изплашиха днешните прозападни политически елити в България?

Леонид Решетников: Българското национално движение „Русофили“ не е политическа партия, то се занимава с съхраняване на историческата памет на българския народ. Споменът за ролята на Русия и руския народ за освобождението на българите от османското иго, за възраждането на българската държавност, за общите ни културни, езикови и религиозни корени.

Забраниха на Леонид Решетников да влиза в България, прокуратурата обвини в шпионаж Николай Малинов

„Русофили“ се занимават с опазването, реставрацията и създаването на нови исторически паметници , посветени на най-важните събития от нашата обща история. И накрая, с разпространението в България на руския език, руската култура, издаването на руски книги, при това, главно сами, не за сметка на държавните средства на Русия или България, а чрез доброволни дарения.

Царьград: И всичко това предизвиква агресия на българските русофоби? Припомням, че преди година и половина Негово Светейшество патриарх Кирил, докато беше в България, беше принуден да даде доста сериозен отпор на онези, които изразиха съмнения относно освободителната роля на Русия и руснаците в българската история. Но как стана така, че в България трябва да убеждават някого в това?

Леонид Решетников: Тук говорим само за политическия елит на България, държава, честно казано, под външен контрол, член на НАТО и Европейския съюз. Влиянието на тези структури, както и пряко на Съединените американски щати върху България е много голямо.
Въпреки това, по-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности, опиращи се на исторически събития, които свързват нашите страни и народи. И това е много тревожно за западните елити.
Ето защо борбата срещу проруските настроения в България сега се засили и се изрази, включително в опит да се разгроми най-голямата организация, която в хуманитарната сфера активно работи за укрепване и развитие на руско-българските връзки.

Царьград: Най-трагичното е, че българските медии вече писаха, че задържането е свързано с предполагаемия шпионаж от страна на Николай Малинов и други представители на русофилското движение в полза на Русия. И тук имам въпрос като към професионален разузнавач: може ли да има поне някакъв здрав разум в това обвинение?

Леонид Решетников: Честно казано: няма какво да се шпионира, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия. Следователно е очевидно, че подобни обвинения са раздути и сега според моята информация не става въпрос за шпионаж, а за разследване на влиянието на Русия върху русофилското движение, доколко тази организация следва инструкциите на друга държава.
Е, българската либерална, прозападна преса продължава да изгражда истерия, свързана с "шпионаж". И за да бъде това поне някак убедително, те привличат името ми, казват, Малинов се сприятелява с генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване, въпреки че аз самият съм пенсиониран повече от 10 години. Всичко това се прави, за да се оправдае по някакъв начин използването на тези, честно казано, идиотски репресивни мерки.
И забележете: всичко започна с изявление на българското външно министерство, че през 1944 г. Съветският съюз не е освободил България, а е довел сталинисткия режим. Така че днес те се държат абсолютно като режима на Сталин: измислят обвинения в шпионаж и задържат хора, които са техни противници, невинни хора.

Царьград: И това въпреки факта, че отскоро, в началото на септември, единствената проруска политическа организация - партията "Атака", на Волен Сидеров, беше изгонена от българската управляваща коалиция.

Леонид Решетников: Да, всичко това са звена във веригата на една антируска кампания, която беше активирана през юни тази година и насочена срещу всички русофилски сили в България. Включително и срещу партия "Атака" на Волен Сидеров, която беше "в ляво" от коалицията, бе изключена от парламентарната група "Обединени патриоти", която преди това той ръководеше, именно за проруски възгледи.

Царьград: Има ли мерки за ефективно влияние на българските политически елити от страна Русия в тази ситуация?

Леонид Решетников: На първо място всички, които се интересуват от България, за които са важни нашите братски отношения и общи интереси, трябва да защитават Николай Малинов, истински приятел на страната ни, който е добре познат в Москва и в Русия като цяло (между другото, т.е. лицето, което е наградено с Орден за приятелство с указ на президента на Русия Владимир Путин). Необходимо е да се говори против безобразието, което българските власти правят сега. Трябва да се вдигне кампания в защита на русофилското движение срещу действително фашистките действия на българските власти.
Що се отнася до възможните действия на правителството, те са очевидни. България „захвърли“ проекта „Южен поток“ и след много кратко започна да моли Русия да се върне отново към него и да изгради газов хъб в България. Лично за мен е очевидно какво трябва да бъде държавното сътрудничество с русофобския режим, който днес откровено репресира хуманитарната организация „Русофили“, при това по най-диктаторски, тираничен начин.

Забраниха на Леонид Решетников да влиза в България, прокуратурата обвини в шпионаж Николай Малинов

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!