Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забраниха на Леонид Решетников да влиза в България, прокуратурата обвини в шпионаж Николай Малинов

Леонид Решетников

Леонид Решетников

Сотир Цацаров обяви, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия. На пресконференция главният прокурор уточни, че той е на свобода срещу 50 000 лв. гаранция и забрана да напуска на страната. Той е снасял информация за "Двуглавия орел" и Руски институт за стратегически изследванияна ген. Леонид Решетников, близък до президента Владимир Путин и спряган за човека, който стои зад избора на президента Румен Радев. На ген. Решетников е наложена забрана да влиза в страната ни в период от 10 години, допълни Сотир Цацаров. Според него, Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане.

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната", каза още главният прокурор. 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности около дейността на Николай Малинов. "Усилията на Малинов са в пет направления: дейност на НПО, създаване на интернет-сайтове, собствен телевизионен канал, както и създаване на партия, която да прерасне в политическа сила. Целта е била да се влияе на политическия живот “не явно”, а по таен начин, заяви Иван Гешев.

Ген. Решетников: Москва трябва да отхвърли проекта за газов хъб на русофобския режим в София!

Той съобщи още, че Малинов е искал да участва в покупката на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка, за да влияе на политическия и социалния живот у нас чрез “придобиване на доходоносни отрасли в България."

"Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заплащането е извършено под различни форми, в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга - за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика", добави Гешев.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на 3 юли 2019 година. На 9 септември 2019 година на територията на София, Перник и Брезник са извършени претърсвания на 11 адреса. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, множество документи, сред които и такива, имащи пряко отношение към дейността на обвиняемия Малинов и по-конкретно, свързани с престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

"Намерена е докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, относно "необходимата геополитическа преориентация на България“, или това, което ние наричаме "Проект България", изброи Иван Гешев.

"Докладната записка е изготвена с цел информиране на посочените вече организации каква е настоящата ситуация в България и какви мерки следва да бъдат взети, за да се промени из основи геополитическата ситуация в България, насочена към Западния свят, към такава, ориентирана към Руската федерация. Посочено е, че основна цел на тази работа е геополитическа преориентация въз основата на православието, славянската култура и традиции", заяви зам.-главният прокурор.

Припомняме, че Николай Малинов е председател на Национално движение "Русофили", в което членува и Юрий Борисов. Бившият главен редактор на в. "Дума" беше арестуван и разпитан по подозрение в шпионаж. Той обаче вече е само свидетел по аферата.

Ген. Решетников: Москва трябва да отхвърли проекта за газов хъб на русофобския режим в София!

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/ar

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!