Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пуснаха Юрий Борисов без да му повдигат обвинения

Пуснаха от ареста Юрий Борисов, бивш главен редактор на "Дума" и бивш депутат от БСП, без са му е повдигнато обвинение.

Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел, научи Епицентър.бг

Новината за освобождаването на Юрий Борисов бе потвърдена официално и от прокуратурата.

Под ръководството на Специализираната прокуратура (СП), следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

В отговор на многобройни запитвания от медиите от Прокуратурата уточняват, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.

Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват.

Според източници на Епицентър.бг  ръководството на "Русофили" у нас е било разпитвано във връзка на разследване на партньорска служба срещу руския олигарх Малофеев.

Както вече писахме, Юрий Борисов беше арестуван и отведен с белезници от дома си тази сутрин с обвинение в шпионаж.

ДАНС и спецпрокуратурата влизат в дома на Юрий Борисов тази сутрин в 7 сутринта, разказва пред Епицентър.бг съпругата му, журналистката Дора Чичкова.

Показали заповед за обиск, иззели личния компютър и телефон на мъжа й. От камината събирали обгорели остатъци от стари речи, произнасяни от него на традиционния събор на движение "Русофили". Малко по-късно става ясно, че го разследват за шпионаж.

Той е български патриот и би съдействал на всякакво следствие, свързано с националния интерес на България. Призовавам Борисов, Цацаров - Юрий не трябва да е в ареста, с белезници. Той има и здравословни проблеми”, заяви Светлана Шаренкова, председател на Форум "България – Русия”.

Призовки за разпит са получили и други членове на движението.

„Още днес от 07.30 ми е звънял телефона, той беше на без звук. През жена ми са се свързали служители на СДВР, които са казали, че помагат на колеги от ДАНС", разказа Камен Попов.
Попов в момента е със замразено членство в движение „Русофили”.

Една от линиите на разследването е за социологически изследвания, от които се интересувал бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. Имало съмнения, че Москва може да повлияе на резултати от избори у нас. 

Пред Епицентър.бг  Живко Георгиев разказа, че е бил разпитван за правено от него проучване за геополитическите нагласи на българите. То обаче не е било поръчано от Решетников, руснакът дори не знаел. По неофициална информация в ареста за 24 часа е и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

„Не знам в какво са обвинени тези хора. Така или иначе ние в работата си на национално движение до момента не съм виждал нищо притеснително и нещо, което да застрашава националната сигурност. Ние сме надпартийна организация, която се занимава предимно с културни събития”, каза още председател на градския съвет на "Русофили" Иван Таков Русофили.

През 2015-а година Малинов беше свързван с руския олиграх Константин Малофеев, който е в забранителния списък на Евросъюза заради помощта си към проруските сепаратистки републики в Източна Украйна.

Ако прокуратурата повдигне обвинения на цялото ръководство на Русофили и поиска за постоянно да останат в ареста, традиционният събор на движението на язовир"Коптинка" тази година вероятно няма да се състои.

Заместник-председателят на движението „Русофили“ Стоян Проданов определи  ситуацията с главния секретар Юрий Борисов като „фарс“. Той е категоричен, че нито Борисов, нито който и да е член на ръководството на организацията, може да бъде шпионин. Самият Проданов не е бил търсен от прокуратурата и не е информиран дали в офиса на движението е правен обиск.

„Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации. Тази акция има за цел да провали националния събор на 14-ти с политическа цел преди всичко. Движение „Русофили“ пречи на този, на когото имат власт Специализираната прокуратура“, каза Проданов.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!