Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова призова: София е обвита в корупция! Да разрушим тази стена! Да променим България!

В момента София няма кмет, а изпълнителен директор, чиято работа и да изпълнява желанията на значим приятелски кръг. Моделът за ограбване на гражданите работи и в Столична община, посочи Нинова

"В момента София няма кмет, а изпълнителен директор, чиято работа и да изпълнява желанията на значим приятелски кръг. Моделът за ограбване на гражданите работи и в Столична община. Властта издигна висока стена на равнодушие. Като омбудсман не можех да променя това." 

Това заяви Мая Манолова на специална церемония в зала 10 на НДК, на която обяви официално кандидатурата си за кмет на София. 

"Това рамо, което ми дават от инициативния комитет е безценно. Преди повече от 4 години НС ме избра за омбудсман. Тогава обещах да не бъда затворена в кабинета си, а да бъда сред хората. Давам си сметка, че омбудсманът е последния пристан на надежда за българския гражданин. За тези 4 години с моя екип работихме заедно и не отстъпихме от нито едно свое обещание. Колкото повече работехме, толкова повече се повишаваше доверието. Разбира се, не беше лесно. Изискваше пълно отдаване", каза Манолова.  

"Затова подадох оставка като омбудсман, защото моите възможности да помагам на хората бяха изчерпани. Постът щеше да се превърне в зала разпределителна за жалби. Като място за заслужен отдих. Колкото повече работехме, толкова повече хора ни вярваха", отбеляза Манолова. 

Тя посочи, че законопроектите отлежават в деловодството на парламента. Властта издигнала стена на равнодушие и така възможностите ѝ да помага на хората били изчерпани. Няма как да се откажа от битката срещу организираната алчност, категорична е Манолова. Според нея в основата на това е политическа партия ГЕРБ. 

Тя изреди успехите си като омбудсман - ограничаване на правата на частните съдебни изпълнители, на арбитражите.  

"След седем месеца протести успяхме да накараме парламента да приеме закона за личната помощ. Каузите буксуват, гражданите са наказани заради високото доверие към институцията", коментира още Мая Манолова. 

Аз се кандидатирам, защото заедно можем да се преборим за това. Заяви, че не я е страх. Скоро ще представи и програмата си. 

"Работих до днес като защитник на хората, от днес ви предлагам да защитим София от кражбите. А после и България. Представям си София светла, почтена, прозрачна, електронна община, Витоша достъпна за всеки столичанин. Искам столичани да участват в управлението чрез обществени съвети. Трябва да се осветлят обществените поръчки, да се отворят заседанията на общинския съвет за столичани..Ще се управлява от едно гише и гражданите ще го носят в джоба си. София не е нито лява, нито дясна, София е обвита в корупция. Нека да гласуваме и заедно да променим София и България", призова тя. 

Манолова нападна управляващите, че са обслужвали всички други интереси, но не и на гражданите. А високото доверие към институцията омбудсман е било пречка за реализирането на много проекти и каузи. 

65 досега са членовете на Инициативния комитет, стана ясно при представянето му. Сред  тях личат интересни имена: фолкпевицата Анелия, рапърът Криско, Вера Иванова, която нашумя покрай протестите "Системата ни убива", олимпийският шампион по борба Армен Назарян.

Комитетът зад Манолова се оглавява от Никола Вапцаров, който за кратко бе зам.-кмет на Десислава Иванчева в "Младост" и после атакува строежа на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

В комитета ще влязат и много хора, с които Манолова е работила като омбудсман. 

Първа взе думата Невена Андонова, актриса и режисьор. И в словото си обяви защо е зад Манолова.

 "Живея в робовладелския строй на монополисти", започна тя. И подчерта, че иска порочните практики да се ограничат до поносимост, а не да царуват. "Червена ли съм, синя или просто обгазена", риторично попита тя.

И призова да победим елементарната злоупотреба с нашите посткомунистически комплекси. 

Юристът Никола Вапцаров, потомък на поета, който е и председател на Инициативния комитет, попита:

 "Нима има определен кръг хора, за които се правят закони? Това, което ни обединява - всеки един от членовете на комитета е защитавал каузи и чукал по врати. Омбудсманът правеше всичко възможно без ограниченията на поста си", посочи той. 

"Искаме следващият кмет на София да чува своите граждани. Гласуваме й нашето доверие. За въвеждане на ред в строителството и транспорта.

Направете София и нашия Рим", завърши той, цитирайки думите на император Константин Велики.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!