Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Царят на розовия домат: Чиновници ме изгониха от България!

Царят на розовия домат: Чиновници ме изгониха от България!

Земеделският производител от Мало Конаре Венцислав Петков, придобил популярност с прозвището Царя на розовия домат, зарязва мащабната си аграрна  дейност и емигрира за Англия заедно със семейството си, съобщи пловдивския в-к „Марица”.

Петков, който е наследствен фермер и създател на Сдружението на зеленчукопроизводители от Пазарджишка област, а доскоро бе и председател на Националното обединение на младите фермери в България, е крайно разочарован от бедшушието на чиновници от Държавен фонд „Земеделие”, който неотдавна бе разтърсен от гигантски корупционен скандал, свързан с олигарха Миню Стайков.

Царят на розовия домат от 2 години се бори безуспешно за европейско финансиране, но неизменно получава отказ по проекти по Програмата за развитие на селските райони по мярка 4,1 ​- Инвестиции в земеделските стопанства, и то за формалности​. Това възпрепятства бъдещите му планове за развитие и модернизация на стопанството в Мало Конаре. Чашата на търпението му преляла тази пролет, след като се връща от участие на фестивала „Зелена седмица” в Берлин, където отново направи фурор с розовите си домати. Вместо благодарност, получава незаслужен удар ​от висши аграрни чиновници. Подробности за случая си Венцислав Петков спестява, но се отказва да развива земеделски бизнес в България.

„Заминавам за Англия с надеждата, но и с убеждението, че моделът за подпомагане на земеделските производители у нас трябва коренно да се промени. В противен случай ще ме последват още млади фермери”, казва на прощаване Царя на розовия домат.

Източник/ци: https://lupa.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!