Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Премиерът да се отчита ежемесечно пред НС, ако няма промяна, улицата ще помете статуквото

.
Румен Радев

Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда. Надавам се и вие да сте заредени с енергия след пълноценна почивка. Надявам се победата на Григор Димитров да повлияе в положителна посока. Очертава се тежка сесия. Не трябва да пропускаме и факта, че в страната са натрупани проблеми, чието решение е неотложно. Това каза в словото си президентът Румен радев при откриването на есенната сесия на НС.
Необходимо е да погледнем в по-далечен хоризонт. Наред с обсъждането на редица икономически показатели, не трябва да пропускаме факта, ме страната губи най-ценното си богатство-хората. Чезнат основните фактори за ефективно управление-прозрачност, отчетност и отговорност. Властта се отнема от народа и се концентрира в определена група хора, които  инвестират парите в още повече власт. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност. Нужда е  промяна, която да направи институциите по-прозрачни и отчетливи. Да разгърне инициативата на българските граждани. 

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред. Такава промяна не може да е дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Виждам тук водещата роля на българския парламент. Моите очаквания са за ускорен дебат по важни въпроси. Не може да има ефективно управление на държавата, ако няма парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Би било рационално, ако премиерът предлага за обсъждане в НС своята управленска програма. Отклонението от тази програма също би трябвало да се дебатира в парламента. Трябва министър-председателят да се явява поне веднъж месечно, за да отговаря по общи въпроси от управлението на страната. 

Напълно съм убеден, че парламентът трябва да пресече поредната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаден излишък. Такъв подход генерира корупция. Всяко правителство трябва да има оперативна свобода, но в ясно регламентирани рамки. Президентът няма технология в законотворческия процес. Все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки обществено обсъждане. |Това внася непредвидимост в законодателния процес. Очакванията са за повече прозрачност и предвидимост. Това ще повиши доверието в най-важната институция в страната.| Отдавна е назрял момента за реална финансова децентрализация на общините. Така ще се повиши гражданската активност по региони. В момента общините зависят от благоволението на правителството. Трябва да се разширят възможностите за гражданското участие във властта.

Трябва да се обмисли въвеждането на индивидуална конституционна жалба. Такава практика се подкрепя от Венецианската комисия. Има надежда за устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване следва д се осигури надеждно. Трябва да има ускорено дистанционно електронно гласуване при гаранции за сигурност на вота. Все повече наши сънародници са зад граници. Важно е да не късат духовната връзка с Родината. Тези хора трябва да са съпричастни с нашия живот. Голяма част от тези хора са с престижни професии. Натрупаните от тях знания ще бъде от наша полза. Ще имат допълнителен стимул да се завърнат в Родината. 

Не може тези хора да внасят тези хора да внасят повече от чуждите инвестиции. Има ширеща се престъпност в малките населени места. Изисква се законодателни промени. Много са мерките, които трябва да се предприемат със справяне на бедността и демографската криза. Можем да се опрем на опита на водещи държави, които определиха образованието като абсолютен национален приоритет. Трябва да се създадат условия за ускорен икономически авторитет, за да догоним други източно европейски държави. Трябва да преодолеем драматичния срив в чуждите инвестиции. Това ще стане със справедлива и стабилна икономическа среда.

Надявам се, че изложеното от мен ще стане  повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с прозрачни и отчетни институции, които да работят в интерес на гражданите. Пътят към тази цел минава и през моите предложения. Времето за промяна неумолимо изтича, така както гаснат българските села и оставените на произвола български пенсионери. Или улицата ще помете статуквото или страната ни ще се опразни. Всеки, който не  работи за лични и корпоративни интересни,  а за благоденствието на народа, ще има съюзник в мое лице.

Източник/ци: https://frognews.bg/po

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!