Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танева избива и здравите ни прасета, за да покрие БАБХ

Дни след разкритието, че БАБХ дава неверни данни за броя на избитите заради африканската чума прасета, земеделският министър Десислава Тантева защити БАБХ и засили бъркотията. Както в. Сега писа, агенцията е информирала Световната организация за здраве на животните, че България е евтанизирала всички животни в големите свинекомплекси в Русенска област, които бяха от първите засегнати през месец юли. Оказа се обаче, че от 30 000 прасета във фермата в Голямо Враново 18 000 са живи и здрави, а предприятието заяви, че иска да възобнови дейността си, защото напълно е ликвидирало заболяването. ОТ БАБХ преди дни се оправдаха, че избиването на прасетата е било само временно спряно заради религиозни празници, но било неизбежно. А подадената в световната организация информация, че всички прасета са унищожени и загробени не била невярна, защото процесът бил в изпълнение. Същото повтори и министър Танева в четвъртък пред БТВ. Тя първо се изпусна, че не виждала какво точно е докладвала БАБХ, но после заяви, че данните, подадени в световната информационна мрежа, показвали колко прасета трябвало да бъдат избити, а не колко са били умъртвени.

Пред в. Сега БАБХ по-рано следното обяснение: Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключил във времето на докладване. Не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече е унищожена, тъй като данните не били финални, а целите на доклада са "първа и ранна нотификация и мерки, които ще бъдат предприети. И вчера министър Танева продължи да настоява, че killed не означава убити и трябвало да се тълкува като "засегнати".
Изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров апелира към Бойко Борисов диагнозата за африканска чума да бъде отменена, тъй като не може да избива здрави прасета заради една положителна проба отпреди един месец. Танева обаче е непреклонна и настоява, че всички прасета във Враново трябва да бъдат погребани. Тя каза, че не измисляла тя правилата и имало евродирективи. Танева каза още, че всички мерки са по стратегия за АЧС, приета през 2015 г. "Животните сега са здрави и с отрицателни проби, но вирусът е влязъл в свинекомплекса. Това е бавно заболяване, симптомите не се проявяват веднага", изказа се експертно министърът.
Тя се похвали, че вече няма огнища на заразата, но в сряда диво прасе бе повалено край село Ралево, Плевенско, а регионалната дирекция по горите забрани дърводобива. Такава забрана има и във Велинградско, която не се спазва.
Източник: в. Сега
Снимка: БГНЕС

Източник/ци: https://19min.bg/news/8/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!