Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„БанскоГейт“ - роднини и другари в бизнеси, свързани с общината и кмета на Банско

.

Освен лукс и разкош, в който живее кмета на Банско Георги Икономов изглежда се е обградил с цяло съзвездие от дружества, с които осигуряват бизнес комфорт на себе си, на роднини, приятели, техни роднини но не и на хората, които искат да живеят и работят по правилата на нормална държава.

Жителите на Банско без затруднение изброяват строителни фирми, за строителен контрол, за охрана, за счетоводство, за почистване…

Какви други работи на макс в курортен град, пълен с хотели и заведения.

Освен проверка за произход на средствата за луксозният имот в центъра на Банско и очакваната проверка на депутата от ГЕРБ Александър Мацурев още много връзки могат да се окажат пагубни за кмета Георги Икономов, а и за свързаните с него.

Кмет, кумец, кмет, приятел

Още през първия си мандат Икономов е създал свои фирми. В повечето от тях са сложени за управители подставени лица, чрез които да управлява общинските средства. Често между управителите и фамилията на кмета без затруднение се виждат връзки.

Разказахме ви за две фирми - строителната фирма  “Лесострой 2010” ЕООД, с капитал 100 лв. и  управител Димитър Даутов, който е кумец на Икономов и охранителната “Банско секюрити” ООД, която пък се свързва с бившия зам.-кмет и настоящ депутат от ГЕРБ Александър Мацурев. Капиталът на втората също е 100 лв.

В града се говори, че преди да започне мандата на Икономов, Димитър Даутов няма развит собствен бизнес. В момента тази фирма е основен изпълнител – самостоятелно или в консорциум с други фирми – на повечето обществени поръчки за строителство в Община Банско. Отделно от изпълнението на големи обществени поръчки към същата фирма са насочени стотици хиляди лева по договори чрез директно възлагане. В допълнение – частни инвеститори в Банско са принудени да използват същата фирма, ако желаят да им бъде дадено разрешение за строеж.

Преди да започне да изпълнява поръчки през фирмата на Даутов, Икономов използва други фирми и прави разплащане към тях през фирмите на неговата съпруга Павлина Икономова. Справка в Търговския регистър я свързва като управител, собственик или съдружник с поне 10 фирми. Една от интересните е счетоводната компания "Епик Консулт" ЕООД, с капитал 100 лв. и управител е Десислава Бояджийска. Втората е сестра на настоящия зам.-кмет Ивайло Ръхов, който  пък разписва процедурите за обществените поръчки за строителство, включително и тези спечелени от Даутов.

Твърди се , че същата фирма води счетоводството на общинските фирми. Офисът на дружеството се помещава в сграда, която е изкупена почти изцяло през последните две години от Димитър Даутов. Там също има направен луксозен ремонт.

Източници запознати с тези връзки и начина на работа разказаха пред Фрог, че при поръчката за ул. “Гоце Делчев”, която е разделена на етапи, прави впечатление, че единичните цени при определяне на прогнозната стойност на етапа, който се изпълнява от Даутов, са завишени с над 30 % от другия сходен етап. Обикновено подобно разминаване може да има своето бизнес обяснение, но при запитване от изпълнителите на по – евтиния етап, Икономов е дал кратък и ясен отговор – “Трябва да се дадат нагоре”, твърдят източниците ни. По думите им Икономов, отново през Даутев, закупува и прави скъп ремонт и на вила в местността “Шилигарника”, която е в ски – зоната на град Банско, която в момента е отдават под наем.

Даутов се свързва  и с дружеството „Общински паркинги“. При създаването на фирмата тя се управлява от него. След извършването на всички ремонтни дейности и пълното оборудване с коли, СМС паркиране и др. Даутов напуска, а място му се заема от Николай Лечов – баща на другия кумец на Икономов. В тази фирма е закупен “паяк” за 150 000 лева, който в момента се продава за 40 000 лева, научава още Фрог от живеещи в Банско.

Фирмата за почистване  “Банско 2020” също е свързана с кмета Георги Икономов. Неин управител е Борислав Попов – състудент на Икономов. Той е и съсобственик с участие от 800 лв. капитала. Останалите 200 лв. капитал са от съдружника му – фирмата  „Грийн Стоун“, която пък се занимава със сметосъбирането в града.  Със средствата от  почистващата компания се разпорежда според източниците ни се разпорежда отново Димитър Даутов, а фирмата е участвала в конкурс за почистване единствено и само в пълният с хотели Банско.

Роднина, кмет, роднина, кмет 

Оказва се, че има още много хора, които по един или друг начин са свързани с кмета Икономов. Много от тях, според местните жители, работят в конфликт на интерес, защото роднини на кмета заемат длъжности, чрез които управляват общински средства.  В допълнение банскалии знаят, че всички от сем. Икономови са “земеделски производители” и ползват европейски субсидии. Ето няколко примера:

Райна Икономова, която е негова  сестра е председател на Читалище “Банско”, което е второстепенен разпоредител с общински средства. 

Димитър Клечеров, племенник на Икономов, заема длъжност в Общинска служба “Земеделие”. В Банско се говори, че длъжността е открита специално за него, защото преди това работил като юрисконсулт в Община Банско, но напуска след скандала “КумГейт”.

 Димитър Мунин – съпруг на племенницата на Икономов  Десислава Клечерова е директор на Общинско предприятие “Топлофикация”, което непрекъснато се захранва със заеми от бюджета на община Банско.  Преди това Мунин е работил в „Техническа служба“ в Община Банско. Тогава работата му се изразява в посредничество - ако някой гражданин има проблеми, трябва да се обърне към него по „подходящия“ начин, за да му се реши проблема, твърдят хора от администрацията.

В момента освен това заедно с племенницата на Икономов имат и надзорна фирма – “ДИД Консулт инженеринг груп”, която е надзор на общинските обекти. Впечатляващо е, че в търговския регистър е отбелязано, че дружеството има капитал от 2 лв.  Въпреки това, през нея трябва да минават всички частни обект в Банско, който имат нужда от узаконяване. Интересно е, че фирмата се води собственост на Благомир Тонин,  но връзката с племенниците  е видима за всички, защото на място на строежите се появяват винаги те, продължава разказът за плачещия за проверка „БанскоГейт“.

Екип Фрог Нюз

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!