Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова подава оставка като национален омбудсман, влиза в надпреварата за кмет на София

мая-манолова-1

Мая Манолова ще подаде оставка пред парламента като национален омбудсман, след като обяви официално, че влиза в битката за София.

На 4 септември Манолова ще съобщи, че ще участва в кметската надпревара за столицата.

Кандидатурата й ще бъде издигната от Инициативен комитет и ще бъде подкрепена от БСП.

По закон Манолова има право да излезе в неплатен отпуск за времето на предизборната кампания и ако не спечели, може да се върне отново на поста.

Мая Манолова обаче е решила да играе по правилата на морала – няма как да води кампания срещу сегашното управление, визитка на която е София, и ако не успее, да се върне на същия пост, на който бе избрана с гласовете и на ГЕРБ.

Манолова е решила да играе ва банк, за нея тази битка е кауза – шанс да се промени модела на управление в страната, и тя не мисли за личното си себеустройване, подчертаха от екипа ѝ.

Решението е било категорично.

„Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет“, зарече се Манолова преди седмица в ефира на bTV по отношение на битката за столицата.Тя посочи, че е подлагана на постоянни атаки, тъй като е впрегната цялата пропагандна машина около властта срещу нея, а това според нея издавало паника.

„Опитът да бъда дискредитирана показва страх“, категорична бе Манолова.

„Какво ще работи Мая Манолова след октомври, е любопитно за хората около властта, за които очевидно залогът е много голям, но важното за гражданите са другите теми„, коментира още омбудсманът и увери, че ако реши да се кандидатира за поста, ще го обяви публично.

Мая Манолова бе избрана за омбудсман на 30 май 2015 с тайно гласуване от парламента. Нейната кандидатура беше подкрепена от 129 народни представители, като за опонента ѝ, предшественика ѝ на този пост – Константин Пенчев, гласуваха 82 депутати.

„Подкрепям битката на хората срещу застрояването на зелените площи, замърсяването, промяна на модела на здравеопазването и. т.н. Колкото по-безцеремонно държавата натиска своите граждани, толкова повече се ядосвам. Аз работя за гражданите. Всяка една позиция съществува за това да решава определени проблеми, за да е полезна на хората. Ако реша да си сменям позицията ще бъде с грижа за хората и в тяхна полза и ще разчитам на тях“, заяви преди седмица Манолова в отговор на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София.

Миналата седмица на сайта на омбудсмана бе качен отчет за четирите години на Манолова на поста. В него се посочва, че съдействието й са потърсили над 122 000 граждани.

Инициативният комитет, който ще издигне Мая Манолова за кмет на София, ще бъде оглавен от правозащитник. В него няма да участват социалисти. На 11 септември БСП – партията, от която тя бе депутат близо десет години, ще подкрепи кандидатурата й.  Председателят на столичната организация на БСП алоян Паргов обяви още на събора на Бузлуджа, че „червените“ ще подкрепят Манолова.

Епицентър

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!