Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руското посолство с поредна провокация – представят окупацията на 9 септември като освобождение

Руското посолство в София готви поредната хибридна провокация срещу европейската и натовска България. На най-черния ден в историята ни ще открият документална фото изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, наречена  „Освобождение Болгарии”. За това съобщава руската дипломатическа мисия настраницата си във фейсбук.
Експозицията ще бъде открита знаково на 9 септември от 16.00 часа в Руския културно-информационен център в София (Шипка, 34). Изложбата ще бъде представена от посланика на Русия в България Анатолий Макаров, директора на фондацията "История на Русия" Константин Могилевски и историка проф. д-р Евгения Калинова.

Материалите, използвани за подготвяне на изложбата, са от фондовете на Държавния централен архив на съвременната руска история (ГЦМСИР), Руския държавен архив на социално-политическата история (РГАСПИ), Централния архив на Министерството на отбраната на Руската Федерация (ЦА МО РФ), Архива на външната политика на Министерството на външните работи на Руската Федерация (АВП РФ).

Представянето на 9-ти септември 1944 година като освобождение е цинична гавра с обективната история и пореден подъл опит за фалшифицирането й. Реално на тази зловеща дата България е окупирана от червената армия, а в страната с кръв и терор се налага в продължение на 45 години комунистическа диктатура. Русия като правоприемник на разпадналия се СССР и до днес дължи извинение на България и народа й за комунистическото робство, но вместо покаяние продължава демонстративно да налага митове и лъжи. Съветската окупация през 1944 година е факт и за страните от Източна Европа, които остават в сталинската зона на влияние до 1989 година – държави без собствен суверенитет, превърнати в концлагери, без демокрация и спазване на човешки права. Печалното е, че тази подла подмяна на историята днес става факт и с участието на български историци, преподаватели в СУ”Климент Охридски” като проф. Калинова. Именно тя беше и един от авторите на спрените учебници по история, в които комунизмът беше представен манипулативно и с романтичен ореол.

Вместо да организира подобни фалшиви изложби в София, Русия просто може да върне ограбените български архиви и научни фондове, насилствено откраднати след 1944 г. Руски историци и политици твърдят, че няма да ни бъдат върнати защото били техен военен трофей! Но военни трофеи взимат  само нашествениците и окупаторите, а СССР след като ни е освободила, защо е откраднала архивите ни? Така ли постъпват освободителите? 

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!