Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Когато агенциите говорят фактите да мълчат! Борисов: Всички агенции говорят за стабилност, а тук не я виждат, нищо общо с глупостите за дългове

borisov-3

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на 12-ия Летен университет във Варна на младежката организация на партията, на който участват над 250 младежи.

Събитието преминава под наслов #ЩеБъде, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Младежи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“.

"През септември имаме два много важни избора. Движим се много добре. Преди няколко дена излезе кредитният рейтинг на България от "Фич", както и от "Мудис". Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища, ги чете целия свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат", каза премиерът.

Премиерът Борисов прочете и подробности от докладите на кредитните агенции.

"Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н. "Благонадеждна политика за постепенно присъединяване към Еврозоната и перспектива за устойчив растеж". Т.е., счита се, че това, което прави управляващата коалиция, допринася за устойчивия растеж. Стабилни банки, а не състояние, в което се налага държавата да се намесва - както стана по време на управлението на БСП. Когато чета тези неща, аз съм спокоен. Когато новоизбраният председател на ЕК идва у нас и първите й думи са за борбата с контрабандата, за растежа, аз съм спокоен. И ще видите, че ще имаме в пъти повече пари - точно това, което отговаря на нашите приоритети", заяви Борисов.

България умира с бързи темпове заради чудо нечувано и невиждано: Демографският срив дойде, защото народът ни тотално обедня

Премиерът цитира оптимистичните перспективи, набелязани от агенциите.

"Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от "Фич" - очакват страната да продължи да реализира излишъци. Тук пишат разни идиотщини - "страната ще задлъжнее за следващите млади поколения", от "Фич" ни казват точно обратното", коментира премиерът. 

"Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше при управлението на БСП и ДПС? Какво стана с КТБ? Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец? През последните години, това може би и в отговор на президента, България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци при положение, че плащаме 2 милиарда и 400 милиона, за да сме действително държава в НАТО и действително да имаме изтребителна авиация. Още има от „Фич“, но това беше само преди пет-шест дена – вече това е стара информация. Хубава. За техен ужас - на нашите противници, нощес, понеже в Америка излиза късно, излезе „Мудис“, които пък имат нахалството да повишат перспективата, което е още по-лошо, повишават перспективата на положителна. Какво си позволяват тези прогерберски световни кредитни агенции да говорят?“, запита иронично министър-председателят. „Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провеждащата се последователна и благоразумна политика. Все едно с „Фич“ са си преписвали работата. Аз не знам как става“, пошегува се Борисов.

Той отбеляза, че разумното икономическо планиране е трудно след "паднали банкови системи, разбойнически приватизации, грабеж". 

"Преди една седмица, защото плахитме до този момент над 3 милиарда за реакторите на "Белене", понеже има много спекулации по тази тема, истината е, че с добрата воля на руската компания се удължи животът на V и VI реактор на "Козлодуй" с 10-15 години. Успяхме с изключителна дипломация, с толкова много усилия. Защото този проект има смисъл, ако бъде конструиран правилно. Защото когато падне експлоатацията на V и VI реактор, трябва да заменим мощностите. Така е сглобен проектът, че да бъде не само конкурентоспособен, а и приемлив," подчерта премиерът.

"Така че - оценката за нашето управление се дава ясно и безпристрастно от световните финансови агенции. Видими са нещата, които се правят. Да, може някъде да допуснем грешки и тези, които са сгрешили, ги отстраняваме. Дори най-важните хора за партията, символите за партията. Не че не ми е криво, но само това е начинът да се върви напред", заяви Борисов.

Той отбеляза, че през следващата година ще бъдат вдигнати доходите с 10%.

Цитирайки оценката на "Фич", Борисов отбеляза, че агенцията е отчела положителните иновации при строителството на автомагистралите "Хемус" и "Струма": "Нали като минавате, виждате как се строи? И се строи здраво! Догодина като минете по "Хемус" трябва да няма и метър, по който да се строи", заяви той.

България умира с бързи темпове заради чудо нечувано и невиждано: Демографският срив дойде, защото народът ни тотално обедня

Източник/ци: http://epicenter.bg/articl

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!