Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Гардиън": Великобритания иска забрана на трансплантационния туризъм към Китай

Британски парламент забрана закон трансплантации

(Flickr)

По време на дебат в Уестминстър Хол, сградата на британския парламент, на 26 март 2019 г., депутатът Джим Шанън от Консервативната партия призова правителството на Обединеното кралство да обмисли налагане на забрана на трансплантационния туризъм, по примера на Италия, Испания, Израел и Тайван.

"Не е редно хората да пътуват до Китай, за да им присадят орган от човек, убит по поръчка за целта", каза Шанън.

"Трудно е за вярване, но, представете си, че някой в Лондон си поръчва орган и в рамките на месец го оперират.

Редно е да организираме и контролираме този процес, както това правят други държави; не само защото така е правилно, а и защото е необходимо да защитим гражданите на Великобритания от несъзнателно участие в ужасяващите страдания на религиозни групи в Китай."

Китайски трибунал, председателстван от сър Джефри Найс, бивш прокурор в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, разглежда доказателства за неетични практики в областта на трансплантацията на органи в Китай. Доказателствата са предоставени от медицински експерти, изследователи по правата на човека и други.

Окончателното решение на Трибунала ще бъде публикувано на 13 юни. Китай бе поканен да участва в работата, но отказа.

Междинно решение на Трибунала от декември миналата година гласи: "Принудителното отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай се извършва от значителен период от време и засяга значителен брой жертви... Наличните доказателства без съмнение показват, че принудителното отнемане на органи се извършва основно от организации и физически лица, подкрепяни или одобрени от държавата."

Има твърдения, че сред убитите са членове на религиозни малцинства като Фалун Гонг, тибетци, уйгурски мюсюлмани и християни. През 2014 г., Китай обяви, че спира да иззема органи с цел трансплантация, от осъдени на смърт затворници.

Не е ясно колко граждани на Обединеното кралство са пътували до Китай с цел присаждане на орган. Времето за намиране на съвместим орган в Китай е много по-кратко, отколкото на Запад. Проучване разкрива, че трансплантация на черен дроб в китайска болница струва 100 000 долара (174 000 лв.).

Фиона Брус, депутат от Консервативната партия и един от инициаторите на забраната, също говори по време на дебата в Уестминстър Хол.

"Нашето правителство може да изиска информация за броя на придобитите органи и техните източници… Правителството може да ограничи търсенето, като забрани трансплантационния туризъм… Тук не става въпрос за няколко случая на трансплантации от доброволни донори на органи; говорим за вероятни масови убийства чрез принудително отстраняване на органи, за религиозно преследване и за тежки обвинения в престъпления срещу човечеството."

Марк Фийлд, държавен министър за Азия и Тихоокеанския регион, призна, че получава все повече "силно тревожни" данни в тази посока, но смята, че сравнително малко граждани на Великобритания избират да пътуват до Китай за трансплантация на органи.

Според Фийлд, въвеждането на забрана за пътуване ще създаде предизвикателства пред полицията, тъй като е трудно да се установи дали хората пътуват именно с тази цел. Въпреки това мерки трябва да се вземат.

"Все пак е важно да информираме хората, че други държави може да имат по-ниски медицински и етични стандарти в сравнение с Великобритания, и че пътуването в чужбина с цел лечение, включително трансплантация на органи, носи значителни рискове."

Посолството на КНР в Лондон направи следното изявление пред "Гардиън": "Китайското правителство винаги следва ръководните принципи на Световната здравна организация за трансплантация на човешки органи, а през последните години засили контрола над трансплантациите на органи. На 21 март 2007 г. китайският държавен съвет прие закон за трансплантация на човешки органи, който постановява, че даряването на човешки органи трябва да се извършва доброволно и безвъзмездно. Надяваме се, че жителите на Великобритания няма да се подведат по слухове."

Посолството цитира член 7 от китайския закон за трансплантация на човешки органи: "Даряването на човешки органи се извършва на принципа на свободната воля и безвъзмездно. Всеки гражданин има право да дари или да не дари свой орган; никоя организация или лице не бива да принуждава, мами или склонява граждани да даряват свой орган."

Член 8 от същия закон гласи: "Гражданин, който дарява свой орган, трябва да има пълни компетенции в гражданския акт… Никоя организация или лице не може да дарява или премахва орган от тялото на гражданин, който не е съгласен да дари свой орган приживе."

Източник: https://www.theguardian.com/law/2019/apr/01/uk-patients-china-organ-tourism-ban?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR17rbInIPzmnfRP5oyWsA3zzU4SW9CxajF_E69Y0CywUrTjX0e54vlEj3o

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/europe/992-guardian-velikobritania-zabrana-transplantacia-organi-turizym-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!