Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За спиране на 20-годишно преследване призоваха пред посолството на Китай в София

китайско посолство София протест

(ИЦФДБ)

От Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

Български активисти за човешки права и последователи на духовната практика Фалун Гонг протестираха мирно пред сградата на посолството на Китайската Народна Република в София на 25 април 2019 г.

Повод за инициативата бе 20-ата годишнина от първия протест на Фалун Гонг, определян като най-сериозния политически инцидент в Китай след кръвопролитията на площад "Тиенанмън" през 1989 г.

Банери на български, английски и китайски език, с призиви за спиране на репресиите срещу последователите на Фалун Гонг в Китай, посрещаха движещите се по столичния бул. "Джеймс Баучер", където се намира посолството на КНР.

Служителите на реда, които охраняваха събитието, изслушаха с интерес разказа на един от активистите за историята на преследването.

Едва 10 години след кръвопролитията на площад 'Тиенанмън', китайската комунистическа партия, оглавявана по това време от Дзян Дзъмин, започва една от най-широкомащабните и кървави кампании в историята на човечеството: преследването на Фалун Гонг.

На 25 април 1999 г., последователи на традиционната китайска практика се събират пред сградата на китайското правителство в Пекин, където чрез мирен апел призовават за освобождаването на 40 свои съмишленици, задържани два дни по-рано в близкия град Тиендзин.

Преговорите с премиера Джу Жундзи дават положителен обрат на събитията и задържаните са освободени.

Въпреки това, същата нощ, тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин пише до Политбюро съобщение, в което казва, че състоялият се мирен апел е "най-сериозният политически инцидент" след 4 юни 1989 г. Възприемайки Фалун Гонг като заплаха за властта на атеистичната и материалистична по същност комунистическа партия, три месеца по-късно, Дзян Дзъмин започва кампания на изличаване на духовния метод от територията на Китай.

По данни на китайските власти, по това време последователите на Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона, почти два пъти повече от членовете на партията.

Съгласно едноличната заповед на Дзян Дзъмин, последователите са тормозени, арестувани, затваряни в трудови лагери, центрове за промиване на съзнанието, психиатрични клиники и затвори, където са подлагани на жестоки репресии. Хиляди са убити.

Най-шокиращата форма на преследване, известна на международната общественост благодарение на разследването на канадските експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас, е насилственото отнемане на органи от живи последователи Фалун Гонг.

Преследването продължава и днес.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна медитативна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва пет медитативни упражнения и философия с принципи Истинност, Доброта, Търпение.

Днес Фалун Гонг се практикува в 114 страни по света, включително България, и продължава да има милиони последователи.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/993-protest-kitai-posolstvo-sofia-falun-gong-presledvane.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!