Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ отново осъди Китай за преследването на Фалун Гонг

държавен секретар САЩ Фалун Гонг Китай

(minghui.org)

Китай "е на съвсем друго ниво в сравнение с останалите държави, когато става въпрос за нарушения на човешките права", каза държавният секретар Майк Помпео, при представянето на годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ, на 13 март 2019 г.

Докладът документира нарушения в близо 200 държави и територии; 120 от неговите страници са посветени на Китай. Преследването на Фалун Гонг е споменато шест пъти.

Докладът посочва принудителното отнемане на органи в Китай, по повод на което Камарата на представителите на САЩ единодушно прие Резолюция 343 през юни 2016 г.: "изразявайки загриженост относно постоянните и достоверни съобщения за системно, ръководено от държавата, насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китайската Народна Република, включително от голям брой последователи на Фалун Гонг и членове на други религиозни и етнически малцинства".

Според доклада, "активисти и организации продължават да обвиняват правителството, че отнема принудително органи от затворници на съвестта, особено членове на Фалун Гонг".

Документът отличава случаите на двама последователи на Фалун Гонг: Биен Личао и Ма Джъню, които в момента са задържани в Китай.

Биен Личао е образцова учителка в 20-а гимназия в район Кайлуан, град Таншан, провинция Хъбей. През 2012 г., Биен е осъдена на 12 години затвор. Ма Джъню е инженер в 14-и изследователски институт на компанията Чайна Електроникс Текнолоджи Груп. Осъден е на 3 години лишаване от свобода от Междинния съд в Нандзин през 2018 г.

Докладът изброява някои сериозни нарушения на човешките права, извършени от китайското правителство: "произволни и незаконни убийства, отвличания, изтезания, произволно задържане, тежки и животозастрашаващи условия в затвори и центрове за задържане и наличие на политически затворници".

Докладът също разяснява, че последователи на Фалун Гонг са жертви на "системни изтезания по време на задържане" от органите на китайската комунистическа партия.

В доклада се посочва, че политически активисти и религиозни последователи, включително последователи на Фалун Гонг, са задържани в центрове за лечение на зависимости, като най-продължителното документирано задържане е две години.

Също така се съобщава, че адвокати, които помагат на политически активисти и духовни последователи, са лишавани от професионалните си лицензи. Някои от тях са задържани, тормозени, заплашвани или им е забранявано да се срещат с клиентите си. Има дори случаи на изчезнали адвокати, защитници на Фалун Гонг. Смята се, че те са държани в тайни затвори. Пример за това е Гао Джишън, който е в неизвестност от август 2017 г.

Бюрото за демокрация, човешки права и труд към Държавния департамент на САЩ публикува ежегодно своя доклад за правата на човека. Тази година е неговото 43-о издание.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2019/3/20/176212.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/world/987-usa-dyrzhaven-departament-doklad-kitai-falun-gong-2019.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!