Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравец - една от най-лековитите български билки

Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец, празник без китка от няколко листенца, овързани с червен конец. Здравецът е получил от народа ни най-скъпото име за най-ценения дар – здравето. Той притежава лечителска сила, в която поколения наред са вярвали безусловно. А учените днес потвърждават.

Обикновеният, див здравец е най-разпространеният вид на семейство Geraniaceae (Здравецови), в който съжителстват над 400 вида. Той и кръвният здравец притежават най-много от лековитите съставки на семейството. Цъфти през май-юни в нежни розови цветчета, а ароматът му не може да се сбърка. 

Полезни свойства на здравеца

Полезни свойства на здравеца

Здравецът е богат на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С. Билката може да се ползва вътрешно и външно


Външна употреба на здравеца

Вътрешна употреба на здравеца

Как да ползваме здравеца? 

Препоръчваме да ползвате всички билки след консултация с фитотерапевт и да ги приготвяте според техните указания или според опаковката.

Ароматерапия с гераниево масло

Маслото от здравец, т.нар гераниево масло се добива от друг вид от семейството - Pelargonium odorantissimum. Маслото е близко по състав до по-скъпото розово масло и често се влага като негово допълнение и да свали малко от цената му. 

Ароматерапията с герниево масло е енергитизираща и тонизираща. Връща баланса при умствена умора и емоционални сътресения. Връща доброто настроение. Няколко капки герниево масло, разтворено във вода във ваната вечер, на инхалация във вряща вода ще събуди естествената енергия на тялото и душата. Съчетава се добре на аромалампа с розово масло, бергамот и сандал, като е най-добре сами да намерите точната комбинация, която ще ви подейства добре.

Важно: Здравецът може да повлияе на хормоналните нива, затова не се препоръчва при бременност.

Как да отглеждаме здравец у дома?

Здравецът е лесен за отглеждане, но има някои условия, които предпочита:

Издържливостта е още едно от качествата, заради които здравецът е толкова любимо растение. Затова, ако нямате градина, и едно сандъче със здравец трябва да краси дома ви. Това е малка част от връзката с дедите ни за празник и за делник. 

hera.bg

Източник/ци: https://petel.bg/Zdravets----edna-ot-nay-lekovitite-balgarski-bilki-__304745

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!