Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как "Хуауей" участва в преследването на Фалун Гонг в Китай

телефони устройства Huawei Хуауей

(ntdin.tv)

Компанията Huawei (Хуауей) знае много повече за вас, отколкото си мислите, че знае.

След публикуването през 1949 г. на класическия роман на Джордж Оруел "1984", "Големият брат" се превърна в нарицателно за любопитна или склонна към прекомерен контрол властна личност и за опитите на правителства да засилят наблюдението с цел да контролират хората.

Днес, в Китай човек има странното усещане, че го наблюдават, преследват и че често нахлуват в личното му пространство. Тоталитарното правителство там знае много повече за вас, отколкото си мислите, че знае.

Неотдавнашният арест в Канада на Мън Уанджоу, финансовия директор на Huawei, накара света да се вгледа по-внимателно в практиките на китайския технологичен гигант и да забележи колко дълбока е намесата му, и колко поверителна информация е била открадната. Арестът на Мън заради подозрения, че е нарушила санкциите на САЩ срещу Иран, е само върхът на айсберга, тъй като телекомуникационното оборудване на Huawei може да осигури на китайските разузнавателни служби достъп до електронните комуникации на всеки от нас.

Huawei развива мащабна дейност в много държави и се очаква да изиграе главна роля при изграждането на 5G мрежите. Това буди сериозни тревоги. Според доклад на медията Епок Таймс, САЩ и Япония са забранили на своите държавни служители да използват устройства на Huawei; Австралия и Нова Зеландия неотдавна забраниха на Huawei да изгражда 5G мрежи на техните територии, а Великобритания подложи китайската компания на специални проверки за сигурност.

Доклад на Кибер екипа за извънредни ситуации (CERT-In) към министерството на електрониката и информационните технологии на Индия, анализира кибератаки за периода април-май 2018 г. Според медията Индиан Експрес, кибератаките от Китай съставляват 35% от общия брой кибератаки срещу официални индийски Интернет страници, следвани от САЩ (17%), Русия (15%), Пакистан (9%), Канада (7%) и Германия (5%).

Преследването на Фалун Гонг

Китайското правителство инвестира огромни средства в наблюдение на собствените си граждани, с цел да упражнява цялостен контрол и да избягва предполагаеми заплахи от подривната сила на Интернет. В Китай е публична тайна, че Huawei е част от добре смазания таен механизъм на китайската комунистическа партия (ККП).

Huawei следва партийната линия в преследването на Фалун Дафа (Фалун Гонг), медитативна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Фалун Гонг са най-голямата група хора в света, подложени на системно преследване и тормоз през последните 19 години. Всъщност, може да се каже, че тестът на системата за наблюдение, използвана днес спрямо всеки потребител на Интернет, е направен именно с Фалун Гонг.

Според материал на Епок Таймс, устройствата за наблюдение, разработени със съдействието на Huawei, се използват за различни цели, една от които е следене на последователи на Фалун Гонг.

Технологичният гигант играе роля и в "Безопасен град", програма на ККП, тясно свързана с програмите за наблюдение Project Skynet и Blue Sky на комунистическата власт. Епок Таймс съобщава, че според документи от Комисията за политически и правни въпроси на ККП, основната задача на Project Skynet е да съдейства в преследването на Фалун Гонг.

Huawei спомогна за инсталиране на устройствата, използвани от комунистическия режим за следене на китайските граждани и за цензуриране на информацията, до която те имат достъп. По този начин Huawei сътрудничи на преследването. Huawei разработва инструменти, опасни за всички хора по света, не само за последователите на Фалун Гонг в Китай.

През юли 1999 г., бившият лидер на ККП, Дзян Дзъмин, забрани Фалун Гонг заради страх от големия брой китайски граждани, намерили традиционните морални учения на духовната практика по-привлекателни от идеологията на партията.

Китайският авторитарен режим се опитва да прикрие кампания за масови убийства, целяща изтреблението на милиони последователи на Фалун Гонг в страната. Макар забранена в родината си, Фалун Гонг се разпространява бързо и сега е популярна в над 100 страни по света сред над 100 милиона души.

В интервю за Епок Таймс, Минди от Ню Йорк, САЩ, която пожела да се идентифицира само с първото си име от съображения за безопасността на семейството си в Китай, разказа, че в началото на преследването, Huawei е възприела политика да не наема последователи на Фалун Гонг.

Доклад на международния правозащитен адвокат Дейвид Матас и бившия канадски политик Дейвид Килгор, посочва, че от 2000 г. насам китайски болници извършват от 60 000 до 100 000 трансплантации на човешки органи годишно и че органите, иззети насилствено, принадлежат на уйгури, членове на домашни християнски църкви и най-вече на последователи на Фалун Гонг.

Източник: http://mb.ntdin.tv/en/article/english/every-breath-you-take-every-move-you-make-ill-be-watching-you

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/world/959-huawei-sledene-nabludenie-kitai-falun-gong.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!