Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топ 9 на храните, които ви държат сити дълго време

Топ 9 на храните, които ви държат сити дълго време

Нека сме наясно с едно нещо - здравословното хранене (особено с цел загуба на тегло) не означава, че трябва да гладувате през цялото време.

Всъщност, тайната е да консумирате храни, които поддържат нивото на кръвната захар, така че да избегнете чувството на умора и да усетите силен глад само няколко часа след хранене.

Храната трябва да ви кара да се чувствате сити и удовлетворени, а не гладни през цялото време, дори ако целта е да отслабнете.

Кои храни са подходящи за това, обаче? На първо място, те трябва да са комбинация от здравословни мазнини и протеини, богати на влакнини.

Ето няколко предложения за такива:

Шепа ядки или 1 с. л. ядково масло

Ядките са богати на здравословни мазнини и протеини. Става дума за сурови, несолени ядки, като бадеми, кашу, орехи, шам фъстък или бразилски орехи.

Посипете шепа върху салата или хапнете за закуска. Вариант е да комбинирате 1 супена лъжица ядково масло с ябълка, банан или оризова бисквита.

Киноа

Забавен факт: Знаехте ли, че киноа не е зърно, а семе? Тя е без глутен, богата на протеини и фибри. Една чаша (185 гр) варена киноа съдържа 5 грама фибри и 8 грама протеин!

Освен това, въглехидратите в нея са сложни, което означава, че тялото ще се нуждае от повече време, за да я смели и ще поддържа постоянно ниво на кръвната захар.

Сладки картофи

Независимо дали предпочитате да ги ядете сладки с канела и мед или печени и солени, сладките картофи са задължителни за всяко меню, независимо дали целите да отслабнете или да направите мускули.

Един средно голям сладък картоф има малко над 100 калории, но 4 грама фибри! Като допълнителен бонус, той е пълен с витамин А!

Авокадо

Авокадото (което всъщност е плод!) е богато на мононенаситени мастни киселини. Те помагат да поддържате сърцето и кръвоносните съдове здрави.

Съдържанието на протеини, за разлика от повечето плодове и зеленчуци, е доста високо. Приблизително 300 гр авокадо съдържат около 5 гр протеин и два пъти повече калий, отколкото голям банан.

Бобови

Те са извор на протеини и фибри и са задължителни за вегани и вегетарианци.

Една чаша леща има 8 гр фибри и 9 гр протеин, което я прави идеалната за консумация храна по всяко време на деня.

Хумус

Хумус е идеалният дип за зеленчуци и е много по-здравословна алтернатива на заквасената сметана или други сосове, базирани на сирене! Той е богат на фибри и белтъчини, с полезни мазнини от тахана. Само 100 гр хумус осигуряват 8 гр протеин и 4 гр фибри!

Броколи

Броколите са част от семейството на кръстообразните зеленчуци, чиято консумация се свързва с по-нисък риск от развитие на рак.

Една чаша нарязани броколи (около 91 грама) съдържа 2 грама фибри и 3 грама протеини, като осигурява над 100% от нуждата на организма от витамини С и К и е добър източник на витамин А, фолиева киселина и калий.

Ечемик

Ечемикът е най-богат на фибри сред всички зърнени храни! Само една чаша олющен ечемик съдържа 16 грама фибри. Той също така осигурява висок процент от дневните нужди от манган и селен.

Чиа

Повечето от нас вече познават тази суперхрана. Повечето от въглехидратите в семената от чиа са под формата на фибри (над 80%!), а само в 28 грама ще намерите 11 грама фибри.

Източник/ци: https://profit.bg/svezho/top-9-na-hranite-koito-vi-darzhat-siti-dalgo-vreme/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!