Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сега осъден, Уанг Куанжанг беше сред първите, които се застъпиха за Фалун Гонг

Уанг Куанжанг със съпругата си Ли Уензу и техния син.Адвокатът по правата на човека Уан Куанжанг е задържан в Китай без съдебен процес от август 2015 г.(С любезното съдействие на Li Wenzu)

Уанг Куанжанг със съпругата си Ли Уензу и техния син. Адвокатът по правата на човека Уан Куанжанг е задържан в Китай без съдебен процес от август 2015 г. (Снимката е любезно предоставена от Ли Уензу)

Известен адвокат по правата на човека пътува по цял Китай, за да представлява онези, чиято вяра е забранена от Комунистическата партия

От Лео Тим

Един ден през декември 2014 г. полицията в североизточната китайска общност Джянсанджянг е алармирана. Контролно-пропускателните пунктове, обслужвани от офицери с автомати, блокира покритите със сняг пътища. Стоейки при отрицателни температури, те спират преминаващите превозни средства, за да проверяват пътниците в тях.

В Джянсанджянг един мъж и три жени имат съдебно дело, и Уанг е един до осемте адвокати, които суровата североизточна китайска зима и полицейските барикади не могат да спрат да отидат да ги представляват на 17 декември.

Четиримата обвиняеми са обвинени за вярата си във Фалун Гонг, китайска духовна практика, забранена от комунистическите власти, която е един от най-дългите и най-брутални случаи на религиозно преследване в Китай.

Микробусът на адвокатите е конфискуван на един от контролните пунктове, а след това и шофьорът на автобус отказва да ги приеме, следвайки указанията на полицията. Уанг и неговите колеги взимат таксита и продължават към съда; въпреки че пристигат късно, те успяват да направят впечатляваща защита на своите клиенти.

Уанг, на 42 г., произхожда от провинция Шандонг в северната част на Китай, и е известен със своята непреклонна и недискриминираща защита на най-непривилигированите групи в Китай.

Тази година, на 28 януари, той бе осъден на повече от четири години лишаване от свобода след тайно съдебно заседание, проведено в град Тянжин, въпреки протестите на китайската общност за човешки права и на неговата съпруга Ли Уензу. Три години по-рано Уанг е задържан по време на масовите арести на китайски юристи по човешките права през юли 2015 г., инцидент, често наричан 709.

Уанг Куанжанг е задържан през 2015 г. и осъден на 28 януари 2019 г. (снимка от семейството на Уан)

Защита на Фалун Гонг

Огромните усилия на полицията в Джянсанджянг да попречи на Уанг и другите адвокати да защитят четиримата си клиенти от Фалун Гонг предишния декември са част от един епизод на много по-голяма кампания от страна на Китайската комунистическа партия, която започва през 1999 година.

Фалун Гонг е китайска духовна дисциплина, практикувана от десетки милиони хора, които практикуват медитация и следват традиционни морални учения, основани на принципите на истинност, състрадание и толерантност. През юни 1999 г. тогавашният лидер на комунистическата партия Цзян Цзъмин нарежда забраната на Фалун Гонг, последвано от масови арести.

Уанг се е интересувал от това, което се случва с Фалун Гонг още от началото на преследването, когато той все още е в юридическия факултет, според групата на китайските адвокати за правата на човека (CHRLCG) . През 2000-та година, заедно с адвокати като известния Гао Джишенг, Уанг е един от първите, които представляват практикуващите Фалун Гонг в съда.

Полицията задържа Фалун Гонг демонстрант на площад Тянанмън на 1 октомври 2000 г. (AP Photo / Chien-min Chung)

Уанг предлага правна помощ на практикуващи Фалун Гонг и на други жертви на репресии от страна на китайския режим, включително вносители на петиции, чиято земя е била конфискувана от предприемачи, на затворници, с които е злоупотребявано в трудови лагери, и на такива, които са били малтретирани от полицията.

С кампанията срещу Фалун Гонг от страна на изпълнителните органи на ККП практикуващите Фалун Гонг са не само физически малтретирани и убивани заради своята вяра, но и демонизирани като опасни култивисти в държавната пропаганда. Инсцениран инцидент със самозапалване на площад Тянанмън през януари 2001 г., в който няколко предполагаеми практикуващи Фалун Гонг се подпалват, създава социална атмосфера на омраза и присмех срещу практиката и нейните привърженици.

Поради силно политическия характер на преследването, защитата на Фалун Гонг носи по същество по-големи рискове от други случаи за човешки права. Уанг Куанжанг, Гао Джишенг и други адвокати по правата на човека, които представляват практикуващи Фалун Гонг, са били тормозени, задържани и измъчвани .

Закона срещу режима

Преди задържането си, Уанг се занимава със случаи на Фалун Гонг в цялата страна, от Хейлунцзян до китайско-руската граница на североизток, до Синдзян, мюсюлманския автономен регион, който обхваща голяма част от Северозападен Китай.

Тази негова дейност го превръща в мишена за партийните власти. През 2008 г. домът на Уанг е претърсен и притежанията му са иззети от представители на Министерството на държавната сигурност. През 2013 г. той е задържан 10 дни в провинция Дзянсу, източен Китай, за „тежко нарушаване на реда в съда“, докато представлява случй на Фалун Гонг. Съвместен протест на 100 негови колеги адвокати довежда до освобождаването му след три дни задържане, според CHRLCG.

През март 2014 г., докато работи за подпомагане на други адвокати по делото Джянсанджянг в Хейлунцзян, Уанг е бил бит от полицията и принуден да подпише документи за гаранция. През юни 2015 г. Уанг влиза в съда в Ляоченг, провинция Шандонг, за да защити група практикуващи Фалун Гонг там, но бива бит и ранен от седем съдебни пристави, които също така разкъсват дрехите му. Защитата му многократно е прекъсвана от прокуратурата, съобщава Minghui.org , уебсайт, документиращ репресиите срещу Фалун Гонг.

Следващият месец Уанг е задържан в акция 709 за залавяне на китайски адвокати по правата на човека. Той е обвинен в „подриване на държавната власт“ през 2017 г.

Ли Уензу, съпруга на задържания китайски адвокат за човешки права Уанг Куанжанг, следвана от репортери и приятели, когато излиза от службата по жалбите на Върховния народен съд в Пекин, Китай, 4 април 2018 г. (Reuters/Damir Sagolj)

Преследването на Уанг и други адвокати, да не говорим за техните клиенти, подчертава структурните конфликти между върховенството на закона в Китай и политическото господство на комунистическата партия.

Въпреки многократното настояване на китайските лидери, че страната трябва да се ръководи от закона, нарушенията на човешките права и религиозните преследвания се увеличиха само през последните две десетилетия. Затягащите се ограничения идват, когато партията се опитва да укрепи своята политическа сила и социалистическа идеология в условията на икономически спад, социални вълнения и интензивна задкулисна фракционна борба в самия режим.

Съпругата на Уанг Куанжан, Ли Уензу, многократно говори в знак на протест срещу отношението на властите към нейния съпруг. Миналия април тя се опитва да излезе от дома си в Пекин, за да се присъедини към други дисиденти в похода им към Тиендзин, където Уанг е затворен, но цивилна полиция я спира, както съобщи тя в коментарите, преведени от уебсайта за човешки права China Change.

- Не вярвате ли, че ако се осмелите да излезете, ще ви убием? - офицер заплашва Ли Уензу и нейния син.

- Вярвам, много вярвам, защото всички вие сте хулигани и негодници, знам, че сте способни на всичко - отвръща Ли.

Източник/ци: https://www.theepochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!