Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Важно! Социалният министър заговори за промени в трудовите договори

Работодатели, синдикати и Министерството на труда се събират за трети път по отношение на промените в трудовото законодателство, предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател. Това коментира в сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков.

Нов Кодекс на труда няма да се пише, а "ще се опитаме да го подобрим и да го съобразим с настъпващите промени в практиката, да осъвременим някои от нормите като ще търсим общия знаменател, т.е. теми, които са взаимно приемливи със социалните партньори", обясни той

"Целта на МТСП е да насърчи социалния диалог като основния елемент на този социален диалог е колективното трудово договаряне, т.е. двете страни да постигат съгласие. В предложенията, които постъпиха има взаимно изключващи се, диаметрално противоположни. На този етап ние ще ги оставим тези въпроси настрана и ще търсим съгласието", добави Петков.

Според него, "това, което е необходимо от една страна да се запази нивото на защита на трудовите права на работещите българи. От друга страна, да се даде по-голяма гъвкавост, която е съобразена с новите реалности на пазара на труда и която ще направи България конкурентноспособна с другите държави в привличането на работна сила, която ни е необходима".

Във връзка с исканите от работодателите "нулеви часове", Петков обясни, че това е ново за Европа и разговорите по темата продължават.

"Това е вид трудов договор, който е доста разпространен във Великобритания и някои други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време за осигуряване на заетост, работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, има работа, той го повиква, за да я изпълни и я заплаща", коментира той.

"Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост като този вид договори са обект на дебати в европейски мащаб. ЕК е предложила една нова директива за прозрачни и предвидими условия на труд, която е във финалната фаза на процеса на приемане", добави Бисер Петков.

Източник/ци: https://petel.bg/Vazhno--Sotsialniyat-ministar-zagovori-za-promeni-v-trudovite-dogovori__301858

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!