Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разбулиха една от най-големите мистерии: Великата синя дупка край Белиз (снимки/видео)

www.blitz.bg

Най-голямата мистерия в океана – голямата синя дупка в Белиз е най-голямото в света, разположено на 300 метра ширина и дълбоко около 125 метра. Открита е през 1971 г. от изследователя Жак Кусто. Почти половин век по-късно, въпреки че дупката е голям хит за водолазите, тя все още е относително неизследвана.


Това обаче сега се промени, след като за пръв път се достигна до дълбините ѝ. Миналия месец научната експедиция слезе до дъното, а един от изследователите беше Ричард Брансън, собственик на Вирджиния. Това е първото гмуркане до дъното на дупката, която се намира по протежение на мезоамериканския хребет, втората по големина мрежа на кораловите рифове в света.

Едната група учени е пътува до дъното с подводницата „Aquatics“, срещайки стена от сталактити. Според Брансън това показва, че дупката е направена от пещери, които първоначално са се оформили още докато са били на сушата.
С помощта на подводница Брансън и екипът му се пускат няколко пъти до дъното. Те са първият екип, който не само се гмурка толкова дълбоко, но и заснема изображения с висока резолюция, подходящи за направата на подробни 3D карти на вътрешността на Великата синя дупка.


„Тази дупка е доказателство, че нивото на океана може драстично и катастрофално да се увеличи. Нивото на водата е било на няколкостотин метра по-ниско.

Преди десет хиляди години нивото на океана се е повишило с 91 метра, когато ледът се стопи. Това е една от най-ужасните напомняния за заплахата от изменението на климата, която видях – каза Брансън.


Поради голямата дълбочина на дупката и липсата на кислород, на дъното ѝ няма живот. Но Брансън казва, че е забелязал пластмасови бутилки на дъното, което е още един показател за замърсяването на моретата.
Превод: БЛИЦ!

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!