Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 романтични места в Рим, които трябва да посетите

Пътешествието в Рим, когато човек е влюбен е преживяване, което си заслужава да си подарим поне веднъж в живота

Пътешествайки по света, човек открива незабравими дестинации, които сбъдват съкровени желания, носят неповторими емоции и създават романтични усещания за цял живот. Сякаш всяко кътче в тях е създадено с много любов, за да ви носи истинско душевно удоволствие. Това са места, в които преоткриваме себе си по нов начин, а най-силно е това чувство, когато ги опознаваме през призмата на любовта. Пътешествието в Рим, когато човек е влюбен е преживяване, което си заслужава да си подарим поне веднъж в живота. Представяме ви 10 идеи за вашето романтично бягство:

Площад "Испания"


Площад „Испания“, наречен така заради сградата на Испанското посолство на него, е сред най-красивите и любими на туристи места в италианската столица. Сред първите неща, които грабват вниманието ви на него, е църквата „Санта Тринита дей Монти“, строена през 1502 г. от крал Луи XII и предназначена за френските католици. До нея стигат изящните Испански стълби, превърнали се в символ на помирението между Испания и Франция. Прелестният фонтан в основата на стълбището, имащ формата на потънала лодка, е чудесно място за живописни снимки, но и ни напомня за периода, когато тази част от града била наводнена от река Тибър. Това място ще ви вдъхнови с прекрасната си атмосфера, жизнерадостно оживление, бляскави бутици, красиви гледки и всякакви вкусни изкушения.

Площад "Навона"



Романтичният площад „Навона“, известен с прекрасния си сладолед, е построен на мястото на някогашния стадион на Домициан, където в далечното минало се провеждали спортни състезания и надбягвания с колесници. Веднъж попаднали на това място, разгледайте внимателно фонтана на Четирите реки в центъра, дело на Лоренцо Бернини, украсен с четири величествени статуи, символизиращи едновременно четирите континента, известни тогава, както и реките Нил, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата. На площада се намират още красивата църква „Св. Агнес“ и фонтана на Нептун, представящ бога на моретата в борба с октопод, заобиколен от 8 магични морски същества. Очарователният фонтан на Мавъра пък представя фигурата на африканец върху раковина, борещ се с делфин и заобиколен от 4 морски тритона.

Фонтанът "Ди Треви"



Световноизвестният фонтан с великолепна архитектура „Ди Треви“, чието име произлиза от района Требиум, е наричан още „фонтанът на девицата“, заради легенда, че млада римлянка някога показала този извор на жадни войници. Всъщност фонтанът е умело вграден във фасадата на двореца „Поли“ и е внушителен с размерите си – 26 м. височина и 20 м. ширина. В центъра му е представен бог Нептун, стъпил върху колесница във формата на черупка, теглена от два крилати коня, символизиращи тихите и бурните води. От двете му страни има скулптури на жени, представляващи алегории на Здравето и Плодородието. Местните смятат, че ако хвърлите монета във фонтана, ще се върнете отново във вечния град. 

Замъкът "Сант Анджело"



Респектиращата сграда на замъка „Сант Анджело“ е строена през 2 век с идеята да бъде използвана като гробница на император Адриан, но по-късно служи като крепост, папска резиденция, затвор, казарма, а днес е превърната в музей. На върха на замъка ще видите мраморната скулптура на Архангел Михаил, поставена в знак на благодарност към него за края на чумната епидемия през 590 г. Днес в музея има прекрасни папски стаи със стенописи и чудна колекция картини, керамика, брони и скулптури. Най-сантименталната част от преживяването ви в района несъмнено ще бъде разходката над река Тибър по близкия мост, носещ същото име като замъка. Това е и едно от местата в града, където можете да заснемете страхотни снимки с любимия човек.

Трастевере



Артистичният квартал Трастевере (на бълг език: „Отвъд Тибър“) в Рим е едно от местата, които създават незабравимо усещане за гостоприемство, бохемска атмосфера, италиански чар и неподправена романтика. Тесните калдъръмени улички, множеството малки ресторантчета с отлична кухня и хубаво вино, талантливите улични музиканти и произведенията на местните художници ще ви накарат да се размечтаете и да забравите за всичко останало. Отделете достатъчно време, за да видите и църквата „Санта Мария ин Трастевере“ на главния площад, която е една от най-старите в Рим, строена през 340 г. Нейната разкошна мозайка от XIII век е атракция, която определено си заслужава да видите на живо.

Хълмът "Яникул"

Прекрасните гледки от многобройните хълмове в Рим към забележителностите му определено се нареждат сред едни от най-харесваните и в същото време задушевни места в града. Хълмът Яникул, наречен на бог Янус, се намира на десния (западен) бряг на река Тибър и въпреки че не е част от популярните седем хълма в града, не го пропускайте! Предстои ви да се насладите на величествен изглед към базиликата „Свети Петър“ във Ватикана и целия град. Веднъж достигнали до това място, потърсете бюста на капитан Петко Войвода, поставен в чест на 160-годишнина от рождението му и благодарение на това, че някога той се е борил за освобождението и обединението на Европа редом с Джузепе Гарибалди.

Площад "Дел Пополо"



В североизточната част на историческия център на Рим се намира впечатляващия площад „Дел Пополо“, някога играл роля на вход на града, над който можете да посетите още един хълм на Рим – Пинчо. Първоначално той е извън очертанията на града и не е част от известните седем хълма. Между 270 г. и 273 г., по време на управлението на римския император Аврелиан, той попада във вътрешността на крепостните стени. Панорамната тераса над площада открива чудни гледки към древния египетски обелиск в центъра му от времето на Рамзес II, заобиколен от статуи на четири лъва, а в далечината, импозантната базилика „Св. Петър“ във Ватикана се разкрива в пълната си прелест.

"Вила Боргезе"



„Вила Боргезе“ е третият най-голям публичен парк в италианската столица и предпочитано място за дълги релаксиращи разходки сред природата. Паркът е дом на емблематични сгради и музеи, сред които и популярната галерия „Боргезе“, в която можете да разгледате картинни шедьоври на прочути майстори като Леонардо да Винчи, Веронезе, Рафаело, Тициан, Рубенс и др. Паркът добива настоящия си вид през 19-ти век, а днес една от най-фотографираните му атракции е храмът на бог Асклепий от 18-ти век в Йонийски стил, строен на мястото на разрушен храм на бога на медицината. Скулптурата, която днес го разкрасява, е открита в мавзолея на император Октавиан Август.
Капитолийският хълм

Капитолийският хълм



Капитолийският хълм, известен още като „сърцето на древен Рим“, някога е център на религиозния, а по-късно на политическия живот. С това място е свързана и легендата за Капитолийската вълчица, откърмила Ромул и Рем - митичните основатели на града. През 16-ти век хълмът е преустроен в прелестен площад, в голяма степен и благодарение на проект на Микеланджело. Резултатът днес включва величествено стълбище с египетски лъвове и статуи на близнаците Кастор и Полукс, красива конна статуя на император Марк Аврелий и три впечатляващи с архитектурата си дворци. За допълнителна романтика погледнете отвисоко към града, а ако искате да видите скулптурите на Капитолийската вълчица и Марк Аврелий в оригинал, задължително посетете Капитолийските музеи.


Градината на портокалите

Градината на портокалите е с площ от 7800 кв.м. и се намира на най-южния от седемте хълма в Рим – Авентинския хълм. Създадена е през 1932 г. и е наречена на приятните портокалови дръвчета, с които е декорирана. Живописната централна алея на градината ще ви изведе на прекрасната панорамна площадка, от която при добри климатични условия, можете да се порадвате на изглед към целия град, както и към грандиозния национален паметник на Виктор Емануил II. Задушевната обстановка привечер ви гарантира истинска романтика. Попадайки в тази част на града, посетете и църквата „Санта Мария ин Космедин“, която се намира в близост до нея. Тя е известна с популярната „уста на истината“, в чийто отвор, според легендите, ако човек сложи ръката си и изрече лъжа, тя ще бъде отрязана.

Снимки: Pixabay

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/10/romantichni-mesta-v-rim-koito-tryabva-da-posetite.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!