Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В София, Пловдив, Пазарджик и Пещера осъдиха отнемането на органи от Фалун Гонг в Китай

протест София Фалун Гонг

(ИЦФДБ)

С мирен протест пред посолството на Китайската Народна Република (КНР) в София, подписки в Пазарджик и Пещера, и прожекции на документалния филм "Трудно за вярване" в Пловдив и Стара Загора, български последователи на духовната практика Фалун Дафа отбелязаха Международния ден за правата на човека, 10 декември.

Последователите на Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг) са най-голямата група хора в света, подложени на системен тормоз и преследване, според Амнести Интернешънъл.

Практиката с корени в традиционните школи на Буда и Дао, се основава на трите универсални принципа: Истинност, Доброта, Търпение; включва и пет медитативни упражнения. Фалун Гонг няма търговски, религиозен или политически характер. Всички дейности са напълно открити и безплатни.

От две десетилетия насам, близо 100 милиона последователи на Фалун Гонг в Китай са преследвани от управляващата комунистическа партия, и подлагани на жестоки репресии, с цел да се откажат от духовните си убеждения. Хиляди са убити в резултат на мъчения, а милиони може да са загубили живота си след насилствено премахване на жизненоважните им органи в държавни китайски болници.

Това посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас, в сътрудничество с американския разследващ журналист Итън Гутман.

На 10 декември 2018 г. пред посолството на КНР в София, родни последователи на духовното учение отправиха апел към представителите на китайската комунистическа партия мълчаливо, чрез банери с надписи: "SOS! Над 3000 смъртни случая на практикуващи Фалун Дафа заради изтезания от страна на китайските комунистически власти. Стотици хиляди държани в затвори и трудови лагери", "Спрете насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай", "Фалун Дафа - 100 милиона практикуващи в 114 държави по света".

Подписки в Пазарджик и Пещера

Почти всяка седмица в различни градове на страната се организират подписки за спиране преследването на Фалун Гонг в Китай.

Така на 8 декември, жители и гости на Пазарджик и Пещера се запознаха със същността на древната практика за усъвършенстване на духа и тялото, и сложиха подпис в международна петиция.

Те научиха за световната подкрепа за спиране злоупотребите с Фалун Гонг в Китай: Европейският парламент е приел две резолюции, призоваващи Китай да спре насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг (2013 г. и 2016 г.); Американският конгрес е приел резолюция в същата връзка (2013 г.); Тайван, Израел, Испания, Италия и Норвегия са приели закони, които забраняват на своите граждани да се подлагат на операции за трансплантация на органи в Китай.

Петицията представлява жалба до китайските Върховен съд и Върховна прокуратура, и цели да подведе под съдебна отговорност Дзян Дзъмин, инициатор на преследването срещу Фалун Гонг, и партиен и държавен лидер на Китай в периода 1989-2002 г. Подписи в тази кампания се събират в 33 държави по цял свят.

В Пазарджик и Пещера бяха събрани общо 161 подписа.

Филмови прожекции в Пловдив и Стара Загора

Историята на Фалун Гонг е вдъхновила създаването на множество документални филми, изобличаващи репресивната политика на китайската комунистическа партия и насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в държавни китайски болници.

Именно тези истории разказва документалният филм "Трудно за вярване" (2015 г.). Филмът бе показан пред студенти и преподаватели на Медицинския университет в Пловдив на 10 декември, а два дни след емблематичната дата, и в Тракийския университет в Стара Загора.

Лентата разказва за масовата практика на китайското правителство да екзекутира политически затворници, основно последователи на Фалун Гонг, и да продава органите им на така наречените "трансплантационни туристи". Това са чуждестранни пациенти, нуждаещи се от трансплантация, които пътуват до Китай, за да си купят орган.

Спечелил общо 14 награди, включително две "Еми", филмът пресъздава разкритията на Гутман/Килгор/Матас и свидетелствата на специалисти по медицинска етика, бивши затворници и последователи на Фалун Гонг.

След прожекциите и в двата университета се състоя дискусия, която водиха Георги Плешков, член на НПО "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" и Богдан Богданов, представител на филма в България.

Студентите бяха шокирани от представената информация и поискаха потвърждение за нейната истинност.

Плешков посочи, че някои от фактите във филма са потвърдени в международния доклад "Кървава реколта/Клането: Актуализация", достъпен на български език.

Болшинството студенти заявиха, че насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай не е правилно. Някои попитаха какво могат да направят, за да помогнат за прекратяването на тези престъпления.

Преподавател в Медицинския университет в Пловдив изрази подкрепа към последователите на Фалун Гонг в Китай и предложи стъпки за спиране на зверствата.

У зрителите, бъдещи лекари, възникнаха много въпроси за морала и етиката в медицината. Един студент попита: "Ако имате пациент, на когото предложат да отиде в Китай за трансплантация, какво ще направите?"

Плешков отговори: "Ще го информирам за текущата ситуация в Китай; за това, че ако отиде там за трансплантация, е много вероятно да бъде убит човек, за да му доставят необходимия орган. След това пациентът сам може да вземе информирано решение дали да отиде в Китай."

Повечето в публиката не бяха запознати с насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай. Един студент каза, че това се случва на много места по света, не само в Китай.

Но в Китай случаят е по-специален, обясниха организаторите. Органите, продавани за трансплантация, са на хора, които не са дали съгласието си; те са убивани в процеса на отнемане на органите им, понякога без упойка. Също така, в Китай това престъпление е подкрепяно и организирано от управляващата комунистическата власт.

Възрастна жена, гост на прожекцията, направи паралел между случващото се в Китай и отношението към човешкия живот по времето на комунизма в България.

Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/950-sofia-plovdiv-pazardzhik-peshtera-organi-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!