Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Председателят на Индийската Фалун Дафа Асоциация: "Медитацията е най-големият дар“ (част 1)


Фалун Дафа Гонг медитация асоциация

(ntd.tv)

Сурен Рао, родом от Бомбай, е бивш рекламен специалист, настоящ писател на свободна практика в Колката, Индия, и последовател на древната духовна практика Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг.

Рао е също председател на Индийската Фалун Дафа Асоциация и в интервю за телевизия NTD споделя как през последните две десетилетия, индийците са отворили сърца за уникалните упражнения и учения на Фалун Дафа, и са осъдили репресиите на нейните последователи в Китай.

Въпрос: Каква е важността на тази древна духовна система за Индия: страна със свое собствено богато културно наследство?

Сурен Рао: Практикувах висша йога над 10 години. Тя ми помогна за добро здраве и тонус, но с Фалун Дафа възприех начин на живот, който е съзнателен във всеки един момент и който е в съответствие с универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение. Те се превърнаха в моя втора природа: преценявам всяка своя мисъл, дума и действие спрямо тези принципи.

Фалун Дафа е практика за самоусъвършенстване (садхна), която те учи да се освободиш от всичко отрицателно и да поддържаш доброта и баланс при всякакви обстоятелства: добри и лоши. Мисля, че всяко общество или страна, която има отворено съзнание и не е шовинистична, може лесно да приеме тази древна практика. Фалун Дафа може да донесе положителна промяна в морала на обществото и по-добро качество на живот.

Въпрос: Как Фалун Дафа беше представена в Индия?

Сурен Рао: През 2000 г., последователи на Фалун Дафа от Швеция, Финландия, Тайван и САЩ пристигнаха в Ню Делхи, за да представят практиката. Бях прочел за това в едно списание и им писах, за да ги поканя в Бомбай. Те дойдоха и организираха деветдневен семинар, по време на който ни научиха на петте упражнения и прожектираха видеолекции на г-н Ли Хонгджъ, основателя на Фалун Дафа.

Бях един от първите в Индия, които се запознаха с Фалун Дафа и оттогава за мен практиката се превърна в начин на живот. Постепенно, Фалун Дафа придоби присъствие в Бангалор, Хайдарабад, Ню Делхи, Нагпур, както и в по-малки градове.

Открих призванието на живота си след години йога и други съвременни практики. Тъй като се облагодетелствах толкова много от Фалун Дафа, исках да я споделя с обществото и също да разкажа на света за своите злочести съмишленици в Китай, които са жестоко преследвани от 19 години насам.

Фалун Дафа се практикува в над 100 държави доброволно и безплатно. Няма специфични изисквания, членство, вноски или дарения. Фалун Дафа е за всеки, който иска да се самоусъвършенства към по-високо ниво, независимо дали е богат или беден.

Въпрос: Какво отличава Фалун Дафа от останалите практики?

Сурен Рао: Правил съм будистка и йога медитация. Една от отличителните черти на Фалун Дафа е постоянното осъзнаване и ясното разбиране за поведението на самия човек. Това е едно от най-големите предимства на Фалун Дафа в сравнение с други форми на медитация.

Фалун Дафа се концентрира върху усъвършенстване на сърцето и съзнанието на човека, т.е. ползата е за Вас самия. Принципът на усъвършенстване на сърцето включва процес на "освобождаване от привързаности". Привързаности могат да бъдат: стремеж към материални притежания или емоции и усещания. За да се избавим от привързаности като завист, гняв или страх, сърцето ни трябва да стане по-благосклонно и състрадателно. Освобождаването от емоции протича на много нива и е процес на усърдно изучаване (на философията на Фалун Дафа, събрана в книгата "Джуан Фалун" - бел. ред.).

След като практикува Фалун Дафа известно време, човек не само става спокоен и умиротворен, но докато е част от обществото и в своето ежедневие, той изпитва едно ново измерение на съществуване. Взаимоотношенията в обществото със съседи, колеги, членове на семейството и т. н., предоставят на човек ситуации и възможности за избавяне от привързаности и за по-слаба заинтересованост за лична изгода. Така тялото става като спокоен храм и човек се самоусъвършенства към високи нива, без да напуска своето ежедневие.

Въпрос: С какво Ви помага Фалун Дафа?

Сурен Рао: Силно задължен съм на Учителя Ли Хонгджъ. Не съществува друга система, която бих могъл да възприема като начин на живот. Независимо какво ми се случва, винаги се питам: истинен ли съм към себе си? Толерантен и състрадателен ли съм? Не го правя, защото някой ме държи под око! Като се придържам към тези стандарти, разрешавам редица конфликти по добър начин.

По време на неотдавнашна среща с бивши съученици, всички от които сме над 60-годишни, установих, че мнозина страдат от диабет, проблеми със зрението и сърцето. Но за мен коментираха, че съм "спокоен" и че за мен "времето е спряло". Споделих с някои от тях, че се самоусъвършенствам във Фалун Дафа и че от тогава проблеми като синузит, главоболие, болки във врата и хронични стомашни проблеми са отслабнали или дори изчезнали.

Също осъзнавам, че за разлика от много от моите връстници, които се страхуват от компютри и цифрови технологии, аз схващам доста бързо и се занимавам с писателска дейност.

Председателят на Индийската Фалун Дафа Асоциация: "Медитацията е най-големият дар“ (част 2 последна)

Източник: http://mb.ntdin.tv/en/article/english/president-of-falun-dafa-association-of-india-says-this-meditation-is-the-greatest-gift

https://www.falun-bg.info/news/world/936-predsedatel-india-falun-dafa-asociacia-meditacia-dar-1.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!