Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадски законопроект се бори с трафика на органи, основава се на злоупотреби с Фалун Гонг в Китай

депутат законопроект трафик на органи Канада

(Епок Таймс)

През последните 10 години, няколко канадски депутати се опитват да въведат закони за борба с международната търговия с човешки органи. Сега Гарнет Дженюис, представител на Консервативната партия, се надява, че законопроект, неотдавна приет единодушно от Сената, ще бъде окончателно одобрен и от Камарата на общините.

"Моят колега, Борис Вржесневский, депутат от Либералната партия, и Ъруин Котлър, бивш депутат от Либералната партия и правосъден министър, предложиха подобни законопроекти в предишния парламент", каза Дженюис при представянето на законопроект S-240 пред Камарата на общините на 30 октомври 2018 г. "Досега, обаче, нито един от тях не беше одобрен."

Сенатът на Канада прие законопроект S-240, чийто текст цели да разшири Наказателния кодекс и Закона за имиграцията и защита на бежанците (включително трафик на човешки органи).

Законопроектът е предложен от сенатор Салма Атауладжан, и получи подкрепа от няколко политически партии. Сега Дженюис го представя пред парламента с надеждата, че ще стане закон.

"Работим върху него от 10 години; участват много хора и партии. Надявам се, че най-накрая ще успеем в парламента."

В интервю за медията Епок Таймс, Дженюис каза, че въпросът е спешен, тъй като животът на потенциалните жертви е изложен на риск.

"Колкото по-скоро преминем към действия, толкова по-скоро ще спрем тези злоупотреби", каза още канадският народен представител.

Законопроектът не споменава конкретна държава, но според Дженюис, насилственото отнемане на органи е голям проблем в Китай.

"Законопроектът цели да разреши не само текущите, но и потенциални бъдещи проблеми в други държави, различни по характер и контекст. Вярвам, че всички канадски депутати осъзнават, че най-големият проблем в това отношение са действията на китайското правителство."

През 2006 г., бившият канадски депутат и държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион, Дейвид Килгор, и правозащитният адвокат от Уинипег, Дейвид Матас, публикуваха резултати от обширни разследвания, според които Китай отнема насилствено органи от определени преследвани групи. От телата на живи жертви са отстранявани органи, за да бъдат последните максимално "свежи". Това намалява риска от отхвърляне или усложнения при последваща трансплантация. Жертвите не оцеляват след процедурата.

Най-голямата група жертви са затворниците на съвестта, най-вече последователи на Фалун Гонг, разкрива докладът на Килгор и Матас. Фалун Гонг, също известен като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Фалун Гонг е преследвана от комунистическия режим в Китай от 1999 г. насам. Жертви на отнемането на органи са също мюсюлмани уйгури, тибетци и християни от нелицензирани църкви.

Дженюис обяснява, че убийствата на хора в Китай с цел отнемане на органи е предварително планирано.

"Чуваме за случаи, при които човек може да насрочи сърдечна трансплантация в Китай за месец по-късно. Те знаят, че органът ще бъде наличен на съответния ден. Това очевидно не може да се случи, ако не убият донора малко преди трансплантацията."

Законопроектът цели да попречи на канадски граждани да получат орган, за който няма съгласие от донора. Също забранява достъп до страната на лица, въвлечени в търговия с органи.

Дженюис казва, че законопроектът ще намали търсенето на органи, получени по незаконен начин и се надява, че ще усили натиска върху Китай да промени методите си на действие в това отношение.

Законопроектът е само част от решението на проблема с насилственото отнемане на органи, смята депутатът и казва, че Канада трябва да заеме позиция и да се присъедини към други държави с подобни закони.

"Законопроектът цели да попречи на канадци да станат съучастници в този проблем, а също и да увеличи международния натиск."

Дженюис вярва, че законопроектът ще бъде приет, макар правителството още да не е заявило позиция.

"Надявам се, че правителството ще подкрепи законопроекта в Камарата на общините, за да го придвижим бързо."

Източник: https://www.theepochtimes.com/canadian-mp-introduces-unanimously-passed-senate-bill-on-organ-trafficking_2704885.html

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/937-kanadski-deputat-zakonoproekt-trafik-organi.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!