Следвайте "Буднаера" в Телеграм

BBC: Английският Бристол да прекрати отношения с побратимен град в Китай заради отнемане на органи

операция трансплантация Великобритания Англия Китай

(Интернет)

От неправителствената организация "Бристол срещу насилственото отнемане на органи" (BAFOH) заявиха, че Китай използва живи затворници за трансплантации на органи и че английският град Бристол трябва да прекъсне връзки с побратимения китайски град Гуанджоу. Това писа агенция BBC на 17 октомври 2018 г.

Кметът на Бристол, Марвин Рийс, съобщи, че работи с китайското правителство "по всички тези въпроси с човешките права", но че не възнамерява да прекрати побратимените отношения между двата града.

Пекин твърди, че всички органи, използвани за трансплантации, са от донори, починали от естествена смърт.

Според BAFOH, са налице "многобройни доказателства за насилствено отнемане на органи в огромен мащаб", което се извършва в Гуанджоу, и че китайският град е един от основните центрове за трансплантации в Китай.

Организацията връчи петиция в Градския съвет на Бристол, в която настоя за прекратяване на споразумението за побратимяване.

През 2015 г. Китай обяви, че е прекратил отнемането на органи от екзекутирани затворници (които са осигурявали две трети от органите за трансплантация) и че в момента разчита на дарения от граждани.

Но много китайци вярват, че тялото е свещено и трябва да бъде погребано непокътнато. Заради това Китай е една от държавите в света с най-малко дарени органи.

От BAFOH твърдят, че затворници на съвестта като последователи на Фалун Гонг (медитативно духовно движение, забранено от китайското правителство през 1999 г.) и уйгури мюсюлмани, понастоящем са тези, чиито органи биват насилствено изваждани.

"Най-тревожното е, че за източници на органи се ползват хора, преследвани заради убежденията си", заяви Беки Джеймс от BAFOH.

Хуан Дзиефу, председател и директор на Националния комитет за даряване на органи и трансплантация в Китай, обаче настоява, че органите в страната идват от шестте милиона души, които ежегодно умират в болничните спешни отделения.

Според Хуан, през миналата година в Китай са извършени 15,000 трансплантации на органи.

"Ако на 1000 души има един доброволен донор, това е достатъчно", казва Хуан.

Говорител на Градския съвет на Бристол каза, че петицията на BAFOH е в процес на разглеждане за "фактологическа точност" и ще бъде подложена на дебат от съветниците, ако получи "достатъчен брой подписи".

Източник: https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-45877084


От BBC.com

https://www.falun-bg.info/news/europe/933-bbc-bristol-kitai-pobratimen-grad-otnemane-organi.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!