Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комисия за Китай към Конгреса на САЩ отчита най-жестоките репресии от Културната революция насам

САЩ комисия доклад Китай репресии

Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ (CECC) публикува на 10 октомври годишния си доклад за 2018 г. В него се набляга на влошените условия с човешките права в Китай, и по-специално, как комунистическият режим продължава да репресира последователи на Фалун Гонг, правозащитни адвокати като Гао Джишън и етнически малцинства.

Докладът споменава и насилственото отнемане на органи. В документа от 324 страници пише: "Няколко международни организации изразиха тревога от данните за голям брой трансплантации на органи в Китай, в които са използвани органи на лишени от свобода затворници, включително последователи на Фалун Гонг".

Безочливо жестоки

Председателят на CECC, американският сенатор от щата Флорида, Марко Рубио, и заместник-председателят, конгресменът от щата Ню Джърси, Крис Смит, представиха доклада по време на пресконференция.

"Комунистическата партия значително е засилила контрола върху правителството, обществото и бизнеса, и безмилостно използва технологии за постигане на своите цели. Докато американските политици все повече преразглеждат погрешните предположения, на които се основават отношенията между САЩ и Китай, е необходимо ясно да осъзнаем глобалните последици от репресиите вътре в Китай", отбеляза сенатор Рубио.

Рубио добави, че репресиите на китайската комунистическа партия срещу религиозните групи също накърняват отношенията между Китай и САЩ. Според сенатора, комунистическата партия трябва да се придържа към универсалните ценности не само заради сигурността на САЩ, националните интереси и морала, но и за да отговори на надеждите на китайските граждани за защита на основните права и за реални политически реформи.

Рубио призова за санкции срещу отговорните комунистически служители. Сенаторът добави, че критиката на Комисията е отправена към китайската комунистическа партия, а не към към китайския народ. В действителност, китайският народ и китайската култура имат огромен принос към човешката цивилизация.

"Този доклад хвърля светлина върху неспособността на китайското правителство да се придържа към универсалните стандарти; хвърля светлина върху случаите на изтезания и малтретиране на политически затворници", заяви конгресмен Смит.

"Тази година репресиите са безочливо жестоки, дори по ниските стандарти на китайската комунистическа партия", каза още Смит и посочи, че репресиите спрямо религиозни групи, етнически малцинства и правозащитни адвокати са най-жестоките от Културната революция насам.

Конгресменът завърши с думите, че включването на отнемането на органи в годишния доклад на CECC означава, че срещу тази "отвратителна" практика трябва да бъдат предприети действия.

Преследването на Фалун Гонг

В доклада се казва: "Както и през минали години, властите продължават да задържат последователи на Фалун Гонг и да се отнасят грубо с тях. Правозащитни организации и последователи на Фалун Гонг са документирали принудителни и насилствени действия спрямо лишени от свобода поддръжници на духовната практика, включително физическо насилие, насилствено приемане на лекарства, лишаване от сън и други форми на изтезания."

Според базираната в САЩ неправителствена организация "Фондация Дуей Хуа", последователи на Фалун Гонг представляват мнозинството от 800 души, осъдени по чл. 300 от китайския наказателен кодекс.

Сред тях са: Дън Цуейпин от град Юси, провинция Юнан, понастоящем излежаващ шестгодишна затворническа присъда; Биен Личао от град Таншан, провинция Хъбей, осъден на 12 години лишаване от свобода; и Джан Мин и Ли Цюенчън от град Дандун, провинция Ляонин, арестувани в края на юни 2018 г.

Засегнати са дори граждани на други държави. На 5 януари 2018 г. Междинният съд в Шънджън, провинция Гуандун, отхвърля обжалване на присъда от година и шест месеца на Мию Чеу Сян, гражданин на Малайзия, и неговата съпруга, Ю Линлан, осъдена на пет години затвор. Те са обвинени в притежание и разпространяване на информационни листовки за Фалун Гонг.

През декември 2017 г., базираната в САЩ медия "Епок Таймс" писа, че през същата година са потвърдени 29 смъртни случаи на последователи на Фалун Гонг, в резултат на насилие от китайските власти.

Призив за разследване от ФБР

Докладът на CECC установи също, че китайската комунистическа партия "отново се намесва в личния живот на китайстите граждани, посредством зачестило събиране на биометрични данни, разширени мрежи за наблюдение и следене, и продължаващо развиване на системата за социален кредит".

Рубио и Смит публикуваха писмо, в което призовават ФБР да съобщи какво е предприел относно "неприемливите" натиск и заплахи, насочени към живеещи в САЩ китайски, уйгурски и тибетски етнически общности.

"Китайският авторитаризъм у дома пряко заплашва нашите свободи, най-съкровени ценности и национални интереси", се казва в резюмето на доклада.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/10/12/172813.html

https://www.falun-bg.info/news/world/934-usa-doklad-kitai-represii.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!