Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уникален симфоничен оркестър започва световно турне (видео): "Затворете очи и се понесете на крилете на мелодии от една изгубена цивилизация...

Кремена Крумова

"Затворете очи и се понесете на крилете на мелодии от една изгубена цивилизация. Лъкатушещите звуци на лютнята пипа ще ви отведат на пиршество в императорския двор, където девици танцуват под сребърна луна. Мигом, мощни удари на барабани ще преобразят древно бойно поле, на което заблестява храбростта на героите. Това е представление вдъхващо живот на безценни легенди и дори на мелодии от древността.

Никъде другаде няма да чуете класически китайски инструменти като двуструнното арху и чаровната пипа, така приятно смесени със западни струнни и медни и дървени духови инструменти. Подходът на 'Шен Юн' — от композицията до изпълнението на музиката — предлага ярки звуци с огромна емоционална амплитуда, и така разказва цели истории."

С тези думи ни посреща уебсайтът на арт компанията "Шен Юн", чийто симфоничен оркестър започна тазгодишното си световно турне от тайванската столица Тайпе на 13 септември 2018 г.

Под ръководството на българския диригент Милен Начев, уникалната музикална формация от над 50 музиканти и солисти, изнесе 12 напълно разпродадени концерта в 10 тайвански града, след което продължи с участия в препълнени зали в два южнокорейски града на 30 септември и 2 октомври.

След Азия, оркестърът пътува към Северна Америка, където ще изнесе концерт в Торонто, Канада на 5 октомври. Следват дефилета в нюйоркския Карнеги хол на 7 октомври, в Северна Бетесда на 10 октомври, в Бостън на 13 октомври и в столицата на САЩ, Вашингтон, на 14 октомври. Световната обиколка ще приключи с изява в Чикаго на 20 октомври.

Музиката на "Шен Юн"

Симфоничният оркестър "Шен Юн" е базиран в Ню Йорк, САЩ и е неотменна част от едноименната арт компания. Създаването му е продиктувано от желанието на хиляди зрители да слушат музиката от нашумелите по цял свят спектакли на "Шен Юн", представящи от 2006 г. насам традиционна китайска култура посредством музика, танц и триизмерна визуализация.

Като част от традиционната китайска култура, духовната практика за самоусъвършенстване Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг, също е представена в спектаклите на "Шен Юн".

След дебюта си в Карнеги хол в Ню Йорк, САЩ през 2012 г., оркестърът придобива световна слава. В него участват редица международно утвърдени музиканти и певци. Уникалното в музиката му е, че смесва духа на китайската мелодия със силата на западната филхармония. Авторските композиции са вдъхновени от 5000-годишната история на китайската цивилизация, изпълнена с култура и легенди. Западни струнни, ударни и духови инструменти подчертават звуците на китайски инструменти като двуструнното арху и лютнята пипа.

Освен авторска музика, в своя седми творчески сезон, симфоничният оркестър на "Шен Юн" ще представи и творби на Вивалди, Чайковски и Вагнер.

От Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Източник: http://www.shenyun.com/symphony/

Източник: https://www.falun-bg.info/news/world/918-unikalen-simfonichen-orkestyr-shen-yun-svetovno-turne.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!