Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канада: Филмът "Писмо от Масандзя" трогна до сълзи зрителите в Отава (част 2 последна)

Канада: Филмът "Писмо от Масандзя" трогна до сълзи зрителите в Отава (част 1) (видео)

писмо от трудов лагер Китай Масандзя

Отличеният с редица награди документален филм "Писмо от Масандзя" (2018 г.) трогна до сълзи зрителите в кино "Байтауни" в канадската столица Отава на 3 септември 2018 г.

Лентата, заснета по истинска история, разкрива необикновената смелост на затворник в китайски трудов лагер, който изпраща зов за помощ в украса за Хелоуин. Украсата, изработена от него в трудовия лагер "Масандзя", достига до жена в САЩ. Тя на свой ред информира медиите и случката се превръща в световна новина.

"Филмът показва на каква смелост е способен човек"

"Силно затрогващ! Филмът показва на каква смелост е способен човек!", каза Лори Херон след прожекцията на филма. "Удивително е през какво е преминал Сун И и колко е отдаден да информира света за истината."

И добави: "Но това, което ме тревожи е, че той е само един от многото, страдащи по този начин. Това е не е редно."

Жената сподели, че откакто е гледала филма, се чувства зле, че у дома си има украса, подобна на тази, принудително изработена от Сун И. "Има ги в домовете на мнозина. Просто не се замисляме от къде идват."

"Надявам се още много хора да гледат филма", изрази мнение Джий Гуд. "Това ще помогне за разгласата на проблема. Малцина знаят случващото се в Китай."

"Като канадци, ние приемаме много неща за даденост, като например свободите, на които се радваме", каза Майк Чън. "Проява на огромна смелост от страна на Сун И е да разкаже своята история. В името на своите убеждения той е направил много жертви и е преживял редица трудности заедно със семейството си."

Макар да разказва ужасяваща история, филмът демонстрира и силата на духа, решителността и добротата на Сун И, дори към мъчителите му.

Във филма също се отбелязва, че Дзян Тиенюн, адвокатът защитавал Сун И, е арестуван през ноември 2016 г. Режисьорът Лео Лий разказа, че Дзян е бил осъден на две години затвор и според неотдавнашна информация, е принуждаван да приема неизвестно лекарство, което причинява трайна загуба на паметта.

"Това е известна тактика, използвана от китайските власти спрямо адвокатите: когато напуснат затвора, те повече не са способни да продължат работата си."

Усилия за освобождаване на канадската гражданка Сун Циен

Въпреки продължаващите жестоки нарушения на човешките права в Китай, филмът показва "съвместните усилия на Сун И и Джули Кейт за закриване на системата от трудови лагери в Китай", каза Лий.

Двамата устояват на трудностите, така че историята на Сун да бъде разгласена.

"Поуката за мен е, че дори привидно дребна постъпка срещу несправедливостта може да доведе до неочаквано голяма положителна промяна."

Лий организира кампания на уебсайта на филма,в която призовава хората да пишат до министър-председателя на Канада, Джъстин Трюдо, с настояване той да окаже натиск върху китайските власти, за освобождаване на канадската гражданка и последователка на Фалун Гонг, Сун Циен.

Сун Циен (няма роднинска връзка със Сун И), е задържана в Китай през февруари 2017 г. заради убежденията си. Била е оковавана във вериги, привързвана с белезници към стоманен стол, пръскана с лютив спрей в лицето и подлагана на други изтезания.

"Фалун Гонг е най-жестоко преследваната група в Китай днес", обясни Лий.

"Филми като този ще имат огромно влияние върху хората", заяви бившият канадски депутат Дейвид Килгор в интервю след прожекцията. "Трябва да се гледа от всички депутати и сенатори."

Килгор, в сътрудничество с Дейвид Матас, правозащитен адвокат от канадския щат Уинипег, публикуват няколко книги, свързани с проведени от тях разследвания на твърдения за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай. Двамата са номинирани за Нобеловата награда за мир и са главни герои в предишния филм на Лий, "Човешка жътва", който е носител на престижната награда Пийбоди.

Лий изрази надежда, че повече хора ще разберат историята на китайския народ чрез историята на Сун И.

"Сун И е въплъщение на истинския китайски дух", заключи изтъкнатият канадски режисьор от китайски произход.

Документалната лента завършва с думите на Сун И: "Макар милиони в Китай все още да са преследвани, накрая справедливостта ще възтържествува над злото."

От ТheЕpochТimes.com

Източник: https://www.theepochtimes.com/letter-from-masanjia-moves-ottawa-audience-to-tears_2641463.html

https://www.falun-bg.info/news/world/916-pismo-masanjia-film-ottawa-canada-2.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!