Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канада: Филмът "Писмо от Масандзя" трогна до сълзи зрителите в Отава (част 1) (видео)

Отличеният с редица награди документален филм "Писмо от Масандзя" (2018 г.) трогна до сълзи зрителите в кино "Байтауни" в канадската столица Отава на 3 септември 2018 г.

Лентата, заснета по истинска история, разкрива необикновената смелост на затворник в китайски трудов лагер, който рискува живота си, за да разкаже на света за ужасите, на които е подложен.

Филмът разкрива по интригуващ начин и човешкото страдание, скрито зад евтините китайски стоки, произведени в китайски лагери и широко разпространени в магазините по цял свят.

"Това е най-трудният филм, който съм правил", каза след прожекцията режисьорът Леон Лий.

"Не мога да пътувам до Китай заради предишните си филми, а Сун И не знаеше как да използва камера. Затова трябваше да работим през скайп. Неговата смелост и решителност направиха този филм възможен", обясни Лий.

Сун И, главният герой във филма, е последовател на духовната практика Фалун Гонг, която е обект на жестоко преследване и пропаганда в комунистически Китай от 1999 г. насам.

Документалният филм акцентира върху трудовия лагер Масандзя в североизточен Китай, където Сун е държан две години и половина, от 2008 г. до 2010 г. Там затворниците са принуждавани да работят по 15 часа на ден седем дни в седмицата и са подлагани на изтезания и тормоз от надзирателите.

Трудовият лагер с най-лоша слава в Китай

Всичко започва през 2012 г., когато жена от американския щат Орегон открива писмото на Сун в украса за Хелоуин, закупена в магазин от веригата Кеймарт.

Световните медии отразяват масово историята на Сун и Джули Кейт, и насочват общественото внимание към грубото нарушаване на човешките права в китайската система за "превъзпитание чрез труд".

Тази система, известна с името "лаогай", включва над 300 лагера, където китайски граждани могат да бъдат задържани до четири години без присъда. Вълната от критики на световната общност накараха режима в Китай да затвори трудовите лагери в началото на 2013 г.

Лий, който е чувал за печалната слава на Масандзя, търси Сун в продължение на три години. Оказва се, че Сун е гледал предишните филми на Лий, които са отново на тема нарушенията на човешките права в Китай. Сун с готовност се съгласява да участва в новия филм на Лий, тъй като вижда в него възможност да "разобличи злото, стоящо зад трудовия лагер Масандзя".

Режисьорът започва да обучава Сун, инженер по професия, как да използва видео камера, за да заснеме тайно кадри в Китай. Лий също използва изключително добрите (по думите на Лий) комикси нарисувани от Сун, за да пресъздаде преживяването му вътре в Масандзя. Режисьорът ги разработва в илюстрации и после в анимации.

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/913-pismo-masanjia-film-ottawa-canada.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!