Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристалинка: Българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне с eврото, ще е само с 50%

Бившата еврокомисарка, която се спаси на пост в Световната банка насред мандата си – Кристалина Георгиева, зове българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне от влизането в Еврозоната, защото това поскъпване щяло да бъде само 50%.

„Разбирам ги българските граждани, това е и притеснението какво ще стане с цените.

Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото – те са в евро, само че 50% по-ниски.

Ще станат от левове към евро „едно към едно“, обясни банкерката в интервю по БНР.

„Ние имаме шанса да бъдем от една много голяма фамилия на по-богати от нас граждани. Така, както когато си купувате жилище, е хубаво да си купите жилище в по-богатия квартал, за да има хубави улици, добри училища, по същия начин нашата банкова система се присъединява към по-голямата система. Не казвам, че ще бъде лесно, в по-бурно море, в което ще плуваме, е хубаво да бъдем на по-голям кораб“, перпоръча Георгиева.

„Имаме години, докато сме в чакалнята на Еврозоната. Еврозоната и еврото не е панацея, ако си мислим, че с нея можем да си решим проблемите на образованието, явно грешим“, предупреди тя и призова за реформи особено в тази сфера.

„Икономиката на света се променя много бързо, както сме тръгнали, ще се разделим на хората, които могат да пишат алгоритми, и на хората, на които им изчезват професиите от написаните алгоритми“, предрече още световната банкерка.

Кристалина Георгиева предупреди още, че лихвите ще растат плавно в следващите години, така че хората с кредити да си направят сметката.

Източник: Канал 3

Източник: https://bultimes.bg/kristalina-georgieva-uspokoyava-samo-50-shte-poskupne-levut-pri-vlizaneto-v-evrozonata/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!