Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зорница Даскалова: Нe e време за оставки! Няма манипулации за изчезване на данни от ТР

Защо се срина търговският регистър и ще има ли оставки след сканадала с разкритията за техническата поддръжка на най-важната икономическа база в държавата. Разяснения по скандала даде днес изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. 

"Дефектирали са 4 диска, работи се по проблемите. Другата седмица ще се ангажираме с точна дата и срок и търговският регистър ще бъде възстановен, каза тя. Органите на реда са сезирани, всичко е под контрола на ГДБОП и ДАНС и се следи. Искам да успокоя всички, че няма манипулации за изчезване на данни. Това няма как да се случи", посочи Зорница Даскалова.

В началото на брифинга тя се извини на всички граждани за неудобствата, причинени от срива. Причините и анализа защо се е стигнало дотук тепърва предстоят. "Най-важно е да се успокоят хората, да се възстанови стопанският оборот, посочи шефката на агенцията, като изтъкна, че за всичко ще има прессъобщения. Тук има хора, които не са спали от денонощия, други са спали по няколко часа. Не по-рано от другата седмица, без да мога да конкретизирам ден и час, ще се възстанови всичко. Ние ще информираме гражданите за всичко. Създаваме сериозна организация от първия ден на аварията", изпълнителната директорка на Агенцията па вписванията.

"Вероятно всички сте се питали защо толкова време не сме излизали да кажем. Всичко, което е имало, сме го пращали като прессъобщения. Разнопосочните говорения не биха довели до по-добро известяване", допълни тя. 

На въпрос кога ще си подаде оставката Даскалова обясни, че в такава кризисна ситуация е нужна на мястото, където е и трябва да контролира процесите. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички, но сега не е време за оставки. Това е едно политическо решение, отсече тя. 

Поддръжката на системите на регистрите е различна от проектите за надграждане. Фирмата, която поддържа системата на регистъра, е фирма "Лирекс", но все още нямаме подробности, заяви директорът на Агенцията по вписвания на въпрос за поръчката за надграждане, която е била възложена на едноличен търговец, занимаващ се с козметични услуги. 

Зорница Даскалова обясни, че към момента ДАНС и прокуратурата не разследват причините за срива. Това щяло да се случи едва след като бъде въстановена пълната функционалност на Търговския регистър. 

 "Нищо не и изключено, но ние в момента никога не обвиняваме. най-важното в момента е да възстановим системата", отговори тя на въпроса дали единствено външните фирми са виновни за блокирането на регистъра. 

Зорница Даскалова опроверага информация в медиите, че фирма на козметичка е участвала в надграждането на регистъра. по думите й въпросната компания е била ангажиране единствено за изработка на информационни материали. Договорът бил за 2000 лв., от които е изплатена малка сума

Шефката на Агенцията по вписванията не успя да отговори на въпроса как така не са разбрали че 4 диска са дефектирали, както и дали информацията е записвана на отделен сървър. 

От 16 август потребителите на търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН. 

„Искам да поднеса извинения на всички, защото този срив, който имаме, засегна всички граждани на страната. Утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Утре ще реализираме и връзка със системата RegiX – държавния обмен на информацията, от която администрацията тегли данни за гражданите“, обясни Даскалова.

Тя уточни, че до момента няма представен официален доклад от фирмата, която поддържа регистъра, за причините за проблема. „Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и срок, но най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възстановени всички функции. Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, каза още Даскалова и уточни, че няма да има изгубена информация вследствие на аварията.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, обясни Даскалова. По думите ѝ процесите по разследването на случая от прокуратурата, ДАНС и МВР ще започнат след възстановяването на дейността на Търговския регистър.

Източник: http://epicenter.bg/article/vpisvaniya/161371/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!