Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Събития в София, Варна и Бургас по случай 19 години преследване на Фалун Гонг в Китай (видео и фотогалерия)

С мирен протест пред сградата на посолството на Китайската Народна Република (КНР) и информационни събития, български последователи на практиката за самоусъвършенстване Фалун Дафа в София, Варна и Бургас отбелязаха 20 юли.

На този ден преди 19 години китайската комунистическа партия начело с тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин започва кърваво преследване на милиони последователи на духовната система Фалун Дафа в Китай.

https://www.falun-bg.info/media/djmediatools/cache/232-2018-07-20-bg-sofia-burgas/700x450-crop-90-2018-07-20-picture-fdic-sofia_002.jpg

Мирен апел към китайските власти

Това бе поводът още в сутрешните часове на 20 юли 2018 г. родни доброволци да отправят мирен апел за спиране на продължаващото преследване на свои съмишленици, пред сградата на китайското посолство на бул. "Джеймс Баучер" 58 в столицата.

Някои изпълняваха петте медитативни упражнения на Фалун Дафа на фона на мелодична китайска музика, докато други тихо държаха банери с надпис "Над 3000 смъртни случая на практикуващи Фалун Дафа вследствие на изтезания от страна на китайските комунистически власти. Стотици хиляди държани в затвори и трудови лагери."

Служителите на охраняващата мястото жандармерия се поинтересуваха за какво е протестът. След като научи за продължаващите 19 години репресии в Китай, един от полицаите коментира: "За съжаление, това е комунизмът. Докато управляващи са те, хората ще бъдат насила карани да се подчиняват."

Жалба до Върховния съд на Китай

Събитията на 20 юли в София продължиха с международна петиция за човешки права пред Народен театър "Иван Вазов".

Десетки поставиха подписа си, с което станаха тъжители по гражданска жалба срещу Дзян Дзъмин, адресирана до Върховния съд и Върховната прокуратура на КНР. Жалбата цели подвеждане под съдебна отговорност на Дзян Дзъмин за престъпления срещу близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа в Китай.

"Как е възможно?!", възкликна жена на средна възраст. "Занимавам се с медитация от 1991 г. Толкова ми помага в живота, а тези хора са преследвани заради това. Нечувано!"

Историята започва, когато Дзян Дзъмин установява, че всеки 13-ти китаец практикува духовното учение, и че поддръжниците му надвишават значително по брой членовете на комунистическата партия. Изпълнен със завист и страх за властта на партията, на 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин издава еднолична заповед всички последователи да бъдат задържани и всички материали на Фалун Дафа да бъдат унищожени.

Държани в трудови лагери и затвори, последователите на практиката са подлагани на нечовешки репресии, като най-жестокото известно до момента е насилственото отнемане на техните органи, според разкрития на канадските юристи Дейвид Килгор, Дейвид Матас и американския журналист Итън Гутман. Има документирани 4236 смъртни случая на последователи на Фалун Дафа, в резултат на преследването, пише уебсайтът Минхуей, който събира данни за преследването директно от Китай.

Подкрепа в Бургас и Варна

Същата подписка информира жителите на Бургас на 22 юли. На бул. "Богориди", родни последователи на Фалун Дафа разясняваха фактите за продължаващото преследване в Китай, раздаваха информационни листовки и пъстри оригами във формата на лотосов цвят - символ на чистотата и силата на човешкия дух.

Жена пожела успех на събитието, а някои дори искаха да се подпишат по няколко пъти, за да изразят подкрепата си.

В морската ни столица, жители и гости на града още преди емблематичната дата 20 юли научиха за случващото се в Китай. Събитието във Варна се проведе на 14 юли на площад "Севастопол", на централната алея пред хотел "Черно море".

Подписката се разпространява в България от края на 2015 г. и до момента има събрани над 19 000 подписа. По света са събрани близо 3 милиона подписа в 30 държави. Бланките с жалби срещу Дзян Дзъмин се изпращат редовно до върховните китайски институции.

Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг, е традиционна китайска практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва философия с принципи Истинност, Доброта, Търпение и пет медитативни упражнения. Практиката помага човек да извиси своя морал и да изчисти тялото си от болести и неразположения.

Практиката се разпространява в над 114 държави по цял свят, като само в родината си последователите ѝ са преследвани и репресирани заради убежденията си, тъй като там управлява комунистическа партия.

От Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/894-sofia-burgas-varna-presledvane-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!