Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайци чуха за Фалун Дафа на международен фолклорен фестивал в Добрич (фотогалерия)

фолклорен фестивал Добрич Китай

Млади изпълнители от танцовия ансамбъл на музикалната консерватория в китайската провинция Джъдзян, участващи в 17-ия Международен фестивал "Фолклор без граници" на 23 юли 2018 г. в Добрич, чуха за Фалун Дафа.

Местни симпатизанти на китайската духовна практика -- облечени в жълти фланелки с надписи на български, английски и китайски език "Фалун Дафа е добро" и "Истинност, Доброта, Търпение" каквите са трите принципа на Фалун Дафа -- предложиха на танцьорите от ансамбъла картички с уебсайтове на Фалун Дафа на китайски език.

Повечето отказаха да вземат информация и буквално бягаха, уплашени. Това е често срещана реакция сред жителите на континентален Китай, когато се спомене Фалун Гонг - другото име, с което е известна практиката. Причината за страха е масираната, негативна и лъжовна пропаганда, целяща да настрои общественото мнение срещу духовния метод и да оправдае жестокото преследване срещу неговите последователи.

Пропагандата срещу Фалун Гонг се разпространява от управляващата китайска комунистическа партия от 1999 г. насам. Тя е част от цялостна кампания за преследване и елиминиране на Фалун Гонг в източната държава.

Причина за начало на репресиите е еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, който завижда за огромния брой симпатизанти на духовния метод и го смята за заплаха за монополната власт на партията - въпреки аполитичния характер на Фалун Дафа. По това време последователите на Фалун Дафа са около 100 милиона, докато членовете на партията само около 60 милиона.

Хиляди последователи са хвърлени в затвори и трудови лагери, изтезавани и дори убити. Според международни доклади, мнозина може да са станали жертва на насилствено отнемане на органи, в който процес са изгубили живота си.

Въпреки страха от преследване, от 2005 г. насам над 300 милиона китайци са заявили в Интернет, че се отказват от членство в комунистическата партия и свързаните с нея организации. Движението за отказване от партията, известно с името "Туейдан", е смятано за мирния преход на Китай от комунистическа и тоталитарна държава към свободно и демократично общество.

Положително отношение и подкрепа

За разлика от китайците от Джъдзян, зрителите на международния фолклорен фестивал бяха щастливи да получат листовка за Фалун Дафа и бяха шокирани и възмутени да научат, че практиката е преследвана в своята родина.

Китаец, живеещ в Добрич и преминаващ през площад "Свобода", където се провеждаше културното събитие, взе листовка за Фалун Дафа с усмивка, прочете я и дори вдигна палец в знак на подкрепа.

Белгиец, бивш служител на консулството на Белгия в шведската столица Стокхолм, беше случайно попаднал на фестивала. Той се заговори с местни доброволци от Фалун Дафа и с удоволствие чу разказа им, че Фалун Дафа е древна практика за усъвършенстване на духа и тялото с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Когато разгърна листовката, погледът му веднага се насочи към снимка, изобразяваща китайски полицаи, които арестуват последовател на Фалун Дафа. Посочи я и каза: "Това е ужасно!" След това изрази възмущението си, че в Китай преследват хора, които искат да са добри и да имат здрави тела. Също каза, че това е начинът, по който действат комунистите.

След като научи какво представлява Фалун Дафа и взе листовка, Жана от Добрич заяви, че всичко, което е полезно и добро за хората, трябва да бъде подкрепяно.

Илия от Добрич беше шокиран, че в Китай все още преследват хора, които се занимават с нещо толкова положително и нямащо каквато и да било връзка с политиката.

Румяна от София заяви, че преследването на Фалун Дафа в Китай трябва да бъде спряно незабавно.

Мартин от Балчик каза, че е чувал от различни източници, че Фалун Дафа е полезна практика с много добро въздействие върху здравето и морала на хората. Той нарече преследването в Китай "безумно" и също заяви, че не може хора да бъдат убивани без каквато и да било причина, както това се случва с последователите на Фалун Дафа в комунистически Китай през последните 19 години.

Международният младежки фолклорен фестивал "Фолклор без граници" е основан през 2001 г. и се провежда под патронажа на кмета на Добрич. Тази година в него взеха участие фолклорни танцови трупи от Венецуела, Боливия, Коста Рика, Малайзия, Китай и България.

От Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/890-mezhdunaroden-folkloren-festival-dobrich-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!