Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международна изложба с висок морал отвори врати в София

изложба откриване галерия зала България София

Международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" отвори врати на 2 юли 2018 г. в зала "България" в сградата на Софийска филхармония на ул. "Бенковски" 1 в столицата, и ще остане там до 22 юли.

Експозицията откриха организаторът на изложбата за България, Александра Ботева, и галеристът на залата-домакин, Цена Бояджиева.

За доброто настроение на гостите се грижиха млади музиканти от Национално музикално училище "Любомир Пипков", Централна армейска музикална школа при Централния военен клуб и Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Те изпълниха класически произведения на флейта, цигулка и класическа китара.

Изложбата е създадена през 2004 г.от проф. Кунлун Джан, един от най-изтъкнатите скулптори на Китай. Проф. Джан е бивш директор на Института по скулптура към Художествения институт на китайската провинция Шандун, Китай, както и бивш директор на Института по изследване на скулптурата.

Проф. Джан и група китайски и западни художници рисуват върху хартия и коприна платна, които пресъздават дълбочината на вътрешния духовен живот, вдъхновен от следване принципите на медитативната практика Фалун Гонг - Истинност, Доброта, Търпение (откъдето и името на изложбата на китайски език: Джън, Шан, Жен).

Друга част от платната илюстрират жестоките репресии, на които са подложени последователите на Фалун Гонг в съвременен комунистически Китай. Самият проф. Джан е осъден на три години трудов лагер и измъчван за вярата си във Фалун Гонг. Спасяват го след намеса от правителството на Канада.

Преследването на Фалун Гонг, което продължава в Китай от 1999 г. насам, е определяно от експерти като геноцид. Фалун Гонг са най-голямата група хора в света (70-100 милиона души), подложени на системно преследване, според Амнести Интернешънъл.

Но най-значимата мисия на художниците в тази изложба е да възродят нравствеността в обществото, със средствата на изящното изкуство. Тяхното верую е, че просперитетът на човечеството е пряко последствие от високи морални ценности, изгубени днес.

Експозицията е гостувала в над 900 града в 50 държави по цял свят и предлага на зрителите седем теми. Част от тях могат да бъдат видени в близо 30-те изложени платна в София.

Реалистичните маслени и акварелни картини в стил неоренесанс през изминалите три месеца вдъхновяваха жителите на Балчик, Добрич, Бургас, Пловдив, Варна и Стара Загора.

От Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/882-mezhdunarodna-izlozhba-sofia-visok-moral-fotogaleria.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!