Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският щат Мисури осъди убийствата за органи в Китай

сенат Мисури САЩ Китай

(Minghui.org)

Сенатът на американския щат Мисури прие единодушно на 18 май 2018 г. Резолюция 28, която призовава китайската комунистическа партия да прекрати практиката на насилствено отнемане на органи.

Резолюцията със заглавие: "Призив към китайското правителство да прекрати насилственото отнемане на органи от затворници" бе предложена от сенатори Джил Шуп и Джамила Нашеед.

Документът осъжда "насилственото отнемане на органи от затворници, включително от затворници на съвестта и по-специално от затворници на съвестта, които са последователи на Фалун Гонг."

Фалун Гонг, познат още като Фалун Дафа, е китайска духовна дисциплина с нарастваща популярност през 90-те години на 20-и век. По официални данни на китайския режим, преди да започне преследването на поддръжниците на дисциплината през 1999 г., те са между 70 и 100 милиона.

Лидерът на комунистическата партия по това време, Дзян Дзъмин, възприема Фалун Гонг като идеологическа заплаха за комунистическото управление и мобилизира държавния апарат за сигурност с цел да унищожи Фалун Гонг физически, психически и финансово.

От 2006 г. насам, независими разследващи събират доказателства, че преследването на Фалун Гонг включва и по-тежки престъпления.

Резолюцията от щата Мисури цитира доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на правозащитния адвокат Дейвид Матас, бившия канадски държавен секретар за Азиатско-Тихоокеанския регион Дейвид Килгор и разследващия журналист Итън Гутман.

Тримата стигат до заключението, че китайското правителство е изградило "трансплантационна система в индустриални мащаби, контролирана чрез национални директиви и финансиране", в която масово са изземани органи от затворници на съвестта без тяхно съгласие, като повечето от жертвите са последователи на Фалун Гонг.

"Тук, в щата Мисури, не можем да останем безучастни към тези нарушения на човешките права", заяви сенатор Шуп пред Minghui.org, базиран в САЩ уебсайт, който събира данни за преследването на Фалун Гонг в Китай.

"Горда съм да застана до вас и да се обърна към Китайската Народна Република с думите: спрете преследването на Фалун Гонг! Не е нормално хора да бъдат избивани заради органите им, дори и ако граждани на Мисури се нуждаят от органи за трансплантация", каза сенатор Шуп.

И добави: "Оцеляването на един не бива да е за сметка на живота на друг."

Резолюцията също призовава медицинската общност в Мисури да информира колегите си "относно рисковете при пътуване до Китай с цел трансплантация на органи". Междувременно, Генералната асамблея на Мисури, която включва долната камара (камарата на представителите), реши да ограничи достъпа до щата на хора, замесени в "незаконно премахване на човешки тъкани и органи" и обеща да "положи усилия да ги изправи на съд."

Това не е първият път, в който щатското правителство на Мисури изразява загриженост относно отнемането на органи в Китай. Миналата година, камарата на представителите на щата прие, по инициатива на представителя на демократите Лин Морис подобна резолюция - Резолюция 7 - която осъди престъпленията с отнемане на органи в Китай.

Морис вярва, че приемането на Резолюция 28 има същата тежест. "Опитваме се да информираме не само жителите на Мисури и САЩ, но и на световната общност, какво се случва с последователите на Фалун Гонг в Китай", каза Морис в интервю за Minghui.org.

През юни 2016 г. Конгресът на САЩ също осъди отнемането на органи в Китай, приемайки резолюция H.Res.343. Конгресмен Илеана Рос-Летинен, спонсор на резолюцията, заяви, че Китай е добре известен с нарушенията на човешките права.

"Отношението към последователите на Фалун Гонг е особено ужасяващо и въпреки това не получава дължимото внимание", каза Рос-Летинен.

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/878-usa-misuri-rezolucia-organi-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!