Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изложба с човешки трупове предизвика възмущение в Сидни, Австралия

човешки тела изложба Австралия

човешки тела трупове митинг протест Австралия

На 14 април 2018 г. в Сидни, Австралия отвори врати изложба с истински, пластинирани човешки трупове и стотици телесни части. Това стана въпреки сериозните опасения, че експонатите може да са останки на китайски граждани и да са изложени без тяхно съгласие.

Пластинацията представлява процес на сваляне на кожата от човешкото тяло и инжектиране на силикон в тъканите, с цел те да бъдат запазени.

Възмутени от излагането на показ на човешки трупове в изложбата "Истински тела", жители на Сидни се събраха на 18 април 2018 г. пред сградата, където тя се помещава - Ентъртейнмънт Куортър, развлекателен център в източната част на австралийския мегаполис.

Участниците в своеобразния протест разказаха за наличието на огромен брой доказателства, че труповете в изложбата принадлежат на китайски граждани, като част от тях може да са били политически затворници или затворници на съвестта в комунистически Китай.

"Вярваме, че източник на пластинираните тела в изложбата е неетичната китайска индустрия за трансплантация на органи", заяви д-р София Брискин от неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

"Тази индустрия трябва да бъде подробно разследвана от международната общност, предвид твърденията за насилствено отнемане на органи от живи хора в китайската държава."

В интервю за водещата австралийска новинарска агенция news.com.au, Брискин каза още, че "най-вероятните жертви са последователи на Фалун Гонг".

Том Залър, президент на компанията "Имеджин Егзибишънс", организатор на изложбата, заяви пред Асошиейтед Прес (АП), че е наясно с етичните опасения относно изложените тела. В изявление за news.com.au, Залър каза, че телата са "инспектирани от здравните служби в много държави" и "че не е налице нарушение".

Подобни изложби, показващи пластинирани човешки тела, са забранени във Франция, Израел, САЩ и Чехия, разкри медията "Ню Йорк Таймс". В резултат на обществено недоволство срещу изложбата, Чехия промени своето законодателство с цел да предотврати излагане на човешки тела без съгласието на починалите или на техните семейства.

Кои са те?

Макар запазените с помощта на силикон тела и телесни части да бяха обявени за незаразни и "безопасни" от здравните власти в австралийския щат Нов Южен Уелс, отсъствието на съгласие от починалите или от техни близки сериозно разтревожи критиците на изложбата, особено след признанието на Залър пред news.com.au, че "Имеджин Егзибишънс" не разполага с документи, потвърждаващи самоличността на експонатите или съгласие телата им да бъдат включени в експозицията.

В друго интервю за АП, Залър заяви, че изложбата използва "непотърсени" тела, предоставени от д-р Суей Хундзин, негов бизнес партньор от китайския град Далиен. Суей е завеждащ катедрата по анатомия в Далиенския медицински университет и директор на компанията "Далиен Хофен Биотехник Ко. Лимитед".

В записан телефонен разговор с разследващи, представящи се за потенциални клиенти на компанията, Суей признава, че десетки трупове, които той доставя, идват от китайското Бюро за обществена сигурност. Служители на Бюрото работят с незаконни центрове за лишаване от свобода, където китайският режим държи и изтезава политически затворници.

Залър разкри пред медията "Таймаут Сидни", че изложените тела са били обработени в Китай между 2000 и 2004 г., и че не са придобити наскоро. Този период съвпада с времето, когато преследването на последователи на духовната практика Фалун Гонг е най-интензивно и когато в Китай липсват регулации, които биха могли да затруднят вноса или износа на пластинирани тела.

Без съгласие няма изложба

През 2008 г. съдебен процес в Ню Йорк принуди изложба, наречена "Тела... изложбата" да предостави документи за източника на експонатите. Телата в тази изложба са били предоставени от Суей. По това време Залър е вицепрезидент на компанията "Премиер Егзибишънс", преди да я напусне през 2009 г. и основе конкурентната "Имеджин Егзибишънс".

Тогавашният главен прокурор на щата Ню Йорк, Андрю Куомо, заяви, че от "Премиер Егзибишънс" са се "облагодетелствали от излагането на тленните останки на хора, които може да са били изтезавани и убити в Китай".

Куомо заключи: "Въпреки многократно отричане, сега ние знаем че 'Премиер Егзибишънс' не могат да посочат обстоятелствата, довели до смъртта на притежателите на телата. Нито пък са в състояние да докажат, че тези хора са се съгласили техните тленни останки да бъдат използвани по този начин."

"Премиер Егзибишънс" бяха принудени да публикуват декларация за отказ от отговорност за всичките си изложби в Ню Йорк. Текстът на декларацията гласи: "Тази изложба излага на показ тленни останки на китайски граждани и жители, първоначално придобити от Китайското полицейско бюро. Китайското полицейско бюро може да получава тела от китайски затвори. 'Премиер Егзибишънс" не може самостоятелно да докаже, че тленните останки не принадлежат на хора, държани в китайски затвори."

Тази декларация е публикувана до ден днешен на Интернет страницата на "Премиер Егзибишънс".

Скандално

Изложбата "Истински тела" в Сидни обаче не е публикувала подобна декларация.

Според Залър, липсата на документация не е повод за притеснение. "Този човек е нямал и представа, че ще бъде тук", каза Залър пред австралийската Асошиейтед Прес.

"Същото е като да отидете в музея и разглеждате мумията на Тутанкамон – тези мумии не са знаели, че ще бъдат изложени на показ."

Д-р Брискин не е съгласна: "Ако това е нормално в страна като Китай, където човешките права са сериозно нарушавани, то определено не е нормално тук."

"Скандално е тази изложба да се сравнява с експозиция на мумии като тази на Тутанкамон", каза още представителят на "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). "Това са истински хора, които до неотдавна са били живи", добави д-р Брискин.

"Не можем с чиста съвест да излагаме нашите деца и общност на подобно комерсиално отношение към починали хора, където човешките тела са превърнати в стока за продан или наем, с цел печалба. Училищата в Нов Южен Уелс дори организират екскурзии, за да видят децата тази изложба."

От откриването на 14 април, пред сградата, в която се помещава изложбата, се събират ежедневно огромен брой хора, които настояват тя да бъде закрита.

"Не става дума [само] за китайците. Става дума за достойнството на всеки австралиец", заяви Тревър Грейс, учител от Аделаида. Грейс е инициатор на Интернет подписка на уебстраницата Change.org, която до момента е събрала над 1600 подписа.

Дейвид Шубридж, член на Законодателния съвет на щата Нов Южен Уелс, каза: "Всички ние вярваме в достойнството на човешките същества и в третирането на хората по достоен и уважителен начин, както преди, така и след смъртта им. Тази изложба грубо нарушава този принцип... грубо лишава от достойнство хора, за които не може да се докаже… [че са] дали своето информирано съгласие за това."

"Призовавам и настоявам полицейският комисар на Нов Южен Уелс спешно да разследва случая като нарушение на параграф 81с от Наказателния кодекс на Нов Южен Уелс. Без съгласие няма изложба."

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/863-izlozhba-plastinirani-trupove-tela-australia.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!