Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разследват още един висш партиен кадър в Китай, извършвал по-тежки престъпления от корупция

площад Тиенанмън Пекин Китай

Откакто през 2012 г. шефът по сигурността на Китай, Джоу Юнкан, бе разжалван и срещу него бе започнато разследване, антикорупционната кампания на китайския лидер Си Дзинпин "прочиства" с пълна сила апарата за сигурност в страната.

Последният служител на сигурността, свален от власт, е Ни Синю: бивш президент на полицейската академия в провинция Дзянсу.

На 2 март 2018 г. Централната комисия за дисциплинарна инспекция – агенцията за борба с корупцията на комунистическата партия – обяви на своя уебсайт, че Ни е изключен от партията и ще бъде предаден на съдебните власти за разследване.

Ни е обвинен във вземане на подкупи и въвличане в неприлични сексуални отношения.

59-годишният Ни е ветеран от полицейските сили, познати като обществена сигурност в Китай. Дълго време е работил в бюрото за обществена сигурност в град Янджоу, провинция Дзянсу. От 1993 г. до 2003 г. заема поста заместник-директор на бюрото.

Управление 6-10

От 2003 г. до 2007 г. е директор на местното Управление 6-10: надзаконова партийна организация, чиято задача е да прилага политиката на репресии срещу Фалун Гонг, духовна медитативна практика, базирана на будистки и даоистки морални учения. С над 100 милиона последователи към 1999 г., Фалун Гонг е считан за заплаха за властта на партията, заради което бившият партиен лидер Дзян Дзъмин започва национална кампания за унищожение на Фалун Гонг от Китай.

Последователи са арестувани, задържани и незаконно осъждани на престой в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, където посредством психически тормоз и физически мъчения са принуждавани да се откажат от убежденията си.

Освен че мобилизира апарата за сигурност, Дзян Дзъмин нарежда създаването на Управление 6-10, което да организира репресиите на местно ниво.

Ни оглавява Управление 6-10 в Янджоу, което е и родното място на Дзян. Там Ни работи в тясно сътрудничество с Дзи Дзян'йе (приближен на Дзян), който служи като партиен секретар и кмет от 2001 г. до 2009 г. Дзи е осъден на 15 години затвор за вземане на подкупи.

Правозащитни нарушения

През 2010 и 2012 г., базираната в САЩ Световна организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) публично обяви Ни за извършител на правозащитни нарушения по време на службата си в Янджоу, а по-късно и в Хуей'ан, съседен град, където заема поста на директор по сигурността и заместник-кмет. Организацията разследва случаи на преследване срещу последователи на Фалун Гонг и разкрива виновните за тези престъпления.

Докато служи в Хуей'ан от 2007 г. до 2014 г., Ни нарежда похищения на последователи от органите за обществена сигурност. Жертвите по-късно са изпращани в институции за промиване на съзнанието, затвори и трудови лагери.

Уебсайтът Minghui.org, който публикува новини за преследването на Фалун Гонг в Китай, документира случая на Ду Минлян, последовател на Фалун Гонг от Хуей'ан.

От 2005 г. до 2009 г. Ду е държана в център за промиване на съзнанието и затвор. Подлагана на различни форми на изтезания, включително изолация, лишаване от сън за дълго време, постоянно наблюдение и насилствено лечение в психиатрично заведение.

През 2011 г. я арестуват отново. Полицаи я отвличат от улицата и отвеждат в център за задържане в Хуей'ан, където я държат един месец. Домът ѝ е обискиран и са конфискувани ценни вещи.

Силите за обществена сигурност се опитват да я изпратят в местния трудов лагер, но от там отказват да я приемат, пише на уебсайта Minghui.org.

През декември 2017 г., Централната комисия за дисциплинарна инспекция започва разследване срещу Ни. През миналата година, Ни е освободен от поста си в полицейската академията. Последните новини предполагат, че висшият партиен кадър вероятно ще бъде съден.

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/829-kitai-partia-kadyr-korupcia-razsledvane.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!