Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спокоен в забързаното ежедневие: как Фалун Дафа помага на млад канадец да намери своя път

медитация Фалун Дафа покой радост

Открихме Дан да медитира върху скала на брега на езерото Онтарио. Необятната водна шир се сливаше в едно с облаците на далечния хоризонт и вълните нежно се плискаха в скалата. Бяхме буквално хипнотизирани от красотата и спокойствието на гледката.

Дан работи като графичен дизайнер в международна медия в Торонто, Канада. Практикува Фалун Дафа от седем години. Бяхме любопитни да узнаем как млад човек, току-що завършил университет, е проявил интерес към тази древна източна практика и какви ползи е получил от нея.

Младият канадец от украински произход ни разказа как благодарение на Фалун Дафа е разбрал истинското значение на живота и е изпитал щастие и спокойствие, непознати му дотогава. Вече не се чувствал изгубен в пълния с изкушения материален свят; вместо това е благодарен, че Фалун Дафа го е направила по-уравновесен и по-малко импулсивен. Докато много хора на неговата възраст са увлечени от ритъма и суетата на живота, за Дан няма проблем да остане верен на себе си и да се концентрира върху своите приоритети.

Нещо повече, Дан съзнава, че способността му да запазва спокойствие го е направила по-добър, по-силен и по-мъдър. Той не просто е в състояние да навлезе в състояние на покой по време на медитация, но също може да поддържа спокойно съзнание в ежедневието, било то у дома или на работното място.

Радост и покой

Дан е все още първокурсник в Университета Уотърло, Канада, когато се натъква на Фалун Дафа по време на Деня на клуба, организиран от студентския профсъюз.

Той си спомня как в този съдбоносен ден фоайето в сградата на студентския профсъюз било изпълнено със силна поп музика и впечатляващи презентации на различните студентски клубове. Сред цялата шумотевица обаче, мъж носещ жълта фланелка, седял необезпокояван в поза за медитация, сякаш намиращ се в различен свят.

Тъй като винаги търсел нещо, което да го поддържа уравновесен и спокоен, Дан веднага се почувствал привлечен от спокойствието на медитиращия. В този момент му подали листовка за Фалун Дафа, и му обяснили, че всички дейности на практиката са достъпни безплатно в Интернет.

Още същата вечер Дан изпробва упражненията на Фалун Дафа, като следва видеоинструкциите в Интернет. За негово огромно облекчение, заспива веднага щом полага глава на възглавницата. От дълго време го мъчи безсъние.

Скоро след това Дан се присъединява към местната група за ежедневна медитация в парка. Все още си спомня първия път, когато успява да седи в медитация цял час.

"Когато почувствах голяма болка в краката си, си напомних, че това е, за да изплатя своята карма", описва преживяването Дан.

"Продължих да си повтарям цитат от философията на Фалун Дафа: 'Когато е трудно да издържите, опитайте да издържите. Когато изглежда невъзможно и казват, че е невъзможно, пробвайте и вижте дали е възможно.'"

Болката в краката утихнала. Но скоро дошла нова вълна болка. Тогава Дан просто си казал, че трябва да издържи до самия край. Упоритостта му била възнаградена. Когато музиката за медитацията спряла след точно един час, краката му останали кръстосани. Бил толкова развълнуван, че направил салто. Почувствал се горд от своето постижение и разбрал, че всичко е възможно, стига никога да не се предаваш.

Чрез системно изучаване книгите на Фалун Дафа, Дан разбира, че значението на живота е човек да се завърне към своята първоначална същност, като постоянно подобрява характера си. С течение на времето, съзнанието му се прояснило, а сърцето му се успокоило. Мъдростта му също се повишила.

Припомняйки си често, че Истинност, Доброта, Търпение (трите принципа на Фалун Дафа) са единственият критерий за различаване на доброто от злото, Дан успява да се успокои всеки път, когато е разстроен, разтревожен или ядосан. С напредване в своето самоусъвършенстване, Дан с радост отбелязва, че му отнема все по-малко време да се успокои след преживян конфликт.

Преди да започне да практикува Фалун Дафа, Дан е непослушен син, но след като става последовател, се опитва да види нещата от гледната точка на своя баща. Малко по малко, той и баща му се помиряват и започват да се наслаждават на добри взаимоотношения. Дан подобрява взаимоотношенията и с други членове на своето семейство, и със състуденти и приятели.

Вдъхновена от Дан, неговата сестра също става започва да практикува Фалун Дафа, което го прави много щастлив.

Страст към графичния дизайн

Дан специализира математика в университета, тъй като това винаги е бил любимият му предмет. Но се разочарова, когато осъзнава, че не знае как да направи света по-добро място чрез математическите си познания.

Докато е на кръстопът, базирана в Ню Йорк международна медия му предлага едномесечен стаж, който се оказва решаващ за бъдещото му кариерно развитие.

Стажът изисква Дан да прави графичен дизайн за различни рекламни и маркетинг проекти. На пръв поглед те нямат нищо общо с математиката, но Дан знае, че като последовател на Фалун Дафа трябва да даде всичко от себе си. Запазвайки спокойно съзнание, той работи усилено, за да развие умения в областта на графичния дизайн.

От реклами на вестникарски страници до мащабни проекти: Дан се увлича все повече от графичния дизайн и се замисля за кариера в тази насока. Но какво да прави с математиката, която е изучавал в университета?

Докато разучава графичния дизайн и други форми на изкуство, Дан с възторг установява връзката между математика и изкуство.

Съвършени пропорции

Той открива, че много велики художници и хора на изкуството от ерата на Ренесанса всъщност са били математици, които през цялото време са влагали математически концепции в своите творби. Например, те използвали геометрия, която им помагала да позиционират предметите върху платното или хартията. Така скиците и картините били в съвършени математически пропорции и привлекателни за окото.

Дан също такава установява, че природата е най-добрият математик, тъй като всичко - от раковините до дърветата и съзвездията - има съвършена външност и пропорции. Още от древни времена хората на изкуството са се възхищавали на хармонията и красотата на природата, затова се опитвали да вземат пример от нея, когато създавали своите шедьоври. За съжаление, съвременното изкуство се е отклонило от традицията и е изгубило своята същност: хармонията с природата.

Когато стига до горното заключение, Дан вече не се съмнява в своята специалност по математика и знае, че все пак ще използва математическите си познания, но по различен начин. След дипломирането си, той става графичен дизайнер на пълен работен ден, в същата компания.

Морал и професионални умения

Веднъж Дан се почувствал отегчен от възложена задача и му се приискало да прави нещо по-интересно. Скоро осъзнал, че това е егоистично и си припомнил следния откъс от лекция на основателя на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ:

"Също така бих ис­кал да ви кажа, че в ми­на­ло­то ва­ша­та при­ро­да беше всъщ­ност ба­зи­ра­на на его­и­зъм и се­бе­лю­бие. От сега на­та­тък, как­во­то и да пра­ви­те, тряб­ва да по­мис­ли­те пър­во за дру­ги­те, така че да пос­тиг­не­те пра­вед­но прос­вет­ле­ние на се­бе­от­ри­ца­ние и ал­т­ру­и­зъм." (Без пропуск в Буда-природата, "Есенции за усърден напредък").

Дан престава да се оплаква от възложената задача и се успокоява и фокусира, за да може да я изпълни.

Той разбира, че когато има чисто и спокойно сърце, резултатът е добър. Открива, че спокойното съзнание често носи вдъхновение, независимо с какво се е захванал. Уменията му по графичен дизайн също се подобряват.

Самоусъвършенстването във Фалун Дафа помага на Дан да подобри себе си като човек и да се завърне към своята първоначална същност. Той знае, че докато продължава да се самоусъвършенства, ще напредва към все по-високи нива на духовно съвършенство. Именно този път той е решен да следва.

От FoFG.org

https://www.falun-bg.info/news/world/831-spokoistvie-ezhednevie-mlad-kanadec.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!