Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Борисов: Добре е, че Радев бе в Русия. Аз пък ще отида в Украйна!

Добре е, че президентът Румен Радев е посетил Русия, посочи в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

И веднага изтъкна, че той пък ще отиде в Украйна съвсем скоро.

Министър-председателят ще бъде в Киев в събота. Той ще наблюдава финала на шампионската лига по футбол между „Ливърпул“ и „Реал-Мадрид“ заедно с президента Петро Порошенко.

В момента отношенията между Русия и Украйна са изключително обтегнати заради Крим. Анексията на полуострова бе причина и за санкциите, които Западът наложи на Кремъл.

България като държава води балансирана политика, поддържа добри и приятелски отношения с всички страни, подчерта Бойко Борисов.

В тази връзка премиерът припомни какви срещи е имал вчера – с министъра на правосъдието, който е и главен прокурор на САЩ. Първата основна цел, която ще бъде поставена от целия Европейски съвет, ще бъде отпадането на американските визи.

„Нека да приемем, че всички институции – и президентството, и ние, правим неща, които са в полза на държавата“, обобщи по темата за външнополитическата активност Борисов. Според него и руснаците, и американците, и турците, като основни геостратегически играчи освен Европа са добре дошли на Балканите, за да бъдат използвани като „мост на дружбата“.

Бойко Борисов припомни срещата на върха в София миналата седмица ЕС – Западни Балкани и отново подчерта нейния успех. Припомни, че именно в София лидерите на Косово и Сърбия – Хашим Тачи и Александър Вучич са си стиснали ръцете, докато по-рано в Скопие са отказали да се поздравят. „За България и двете страни са еднакво приятелски“, продължи Борисов. Той отбеляза и съвместната пресконференция в София на премиерите на Гърция и Република Македония, като отново каза, че страната ни е в приятелски отношения и с тези две страни. Обърна внимание и на посещението няколко дни след форума ЕС – Западни Балкани на турският президент Ердоган в Босна и Херцеговина. Президентът Ердоган заговорил там за магистрала Белград – Сараево, нещо, което устройвало и България.

Източник: Епицентър.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!