Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5,2 млн. под соцминимума, 3055 лв. на семейство за живот в София

5,2 млн. души в България са бедни – живеят под социалния минимум, необходим за що-годе нормален живот – това са 73,3% от семейства в страната, която председателства Европейския съвет в момента. Данните са за първото тримесечие на тази година и са на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.Ръстът в издръжката на семейство е малко над 2,6% за година или с 60 лева повече, като скокът се дължи основно на храните и режийните. За минималния праг на нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2340 лева месечно. В София обаче, за да не бъде едно семейство бедно, а да попада в най-ниската средна класа трява да разполага с поне 3055 лв. на месец.

На човек от домакинство необходимите средства за минималното ниво на нормален живот са 585,09 лева при 763,80 лв. в София. Парите са нужни за храна, поддържане на жилището, лекарства, транспорт и почивка. Без „луксове” като по няколко чифта дрехи и обувки годишно, културен и светски живот, пиене, пушене, спорт, тежки болести.
Издръжката в столицата надхвърля средните нива в страната с 30,5 на сто. По-високият размер в София се дължи на наеми, транспорт, отопление и услуги. Обобщените резултати показват, че София е град с по-висока издръжка на живот от средната за страната, в следствие на по-високия стандарт.

Ако доходите на четиричленно домакинство се формират само от работните заплати, то за всеки от тях нетната средна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1528 лева, за да стигат средствата за нормален живот в столицата. Официалните данни за март отчитат средна работна заплата за София от 1 168 лева (бруто 1505 лв.), която е с близо 23,6 на сто по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за издръжката на живота на човек, ако източникът на доходи са само заплатите на двамата родители.

73,3 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, т.е. са бедни. Домакинствата с доход над издръжката на живота са 26,7 на сто от всички в България или около 1, 9 млн. души. Има нарастване на тази група с около 245 хил. души на годишна база (за същия период на 2017 година те са 23,3 на сто).
Домакинствата, които имат общ доход на човек от линията на бедност до минимално необходимите средства за живот, са 47,1 на сто - около 3,398 млн.  души. За едногодишен период се отчита намаление с около 65 хиляди души - при 48 на сто през същия период на 2017 година. Това реално е българската средна – на практика – бедна класа.

Крайното потребление на домакинствата нараства през 2017 г. с 4,8 на сто. През първото тримесечие на тази година (по експертна оценка) ръстът на БВП е от 3,5 на сто и запазва темповете на растеж от 2017 г., като основен двигател остава вътрешното търсене.

Въпреки устойчивото нарастване на общия доход, той все още е недостатъчен, за да покрие издръжката на живота. Като в регионален план това важи в по-голяма степен за някои райони, където средното изоставане през 2017 г. е с близо 30 на сто под необходимите средства за издръжка на живота. Изключение е само Югозападния район, при който общият доход почти достига средните нива на издръжката на живота, но то е единствено и само заради София и „оазиси” като Банско, Сандански или Панагюрище.
Разликата между София-град и Видин (710 лв.) в средните равнища на заплащане се задържа около 2 пъти.
Данните на Евростат сочат, че най-богатите 20% от населението получават средно 8,2 пъти повече от най-бедните 20 на сто. Само година преди това разликата в доходите им е била 7,7 пъти, а през 2012 - 6,6 пъти. Тоест, ножицата се разтваря: богатите богатеят, а бедните стават още по-бедни.

Източник: http://19min.bg/news/8/100975.html#100975

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!