Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руските туристи си тръгват! Кой ще почива на морето ни? Шумно, без места да се паркира... ръст на туризма не се чака!

Експерт: Руските туристи си тръгват, ръст на туризма не се чака


Шум, занемарени зелени пространства, разбити тротоари, липса на места за паркиране... Това са основните неща, от които се оплакват туристите, които почиват в българските курорти през лятото. Това обясни проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред "Дарик".

Експертът прогнозира, че през предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината е в завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега избягваха по геополитически причини. Според Маринов вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания.

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Маринов. Средно около 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един турист през силния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, обикновени имат доходи под средните в страната си.

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си правят сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те плащат най-много за допълнителни услуги, каза проф. Маринов. Според него трябва да се въведат правила за нивата, които да се спазват. "След като местните наредби не се спазват, може би трябва да се намеси вицепремиер или дори самият премиер", каза професорът. Той смята, че трябва да се обособят различни места за различните публики. "Проблемът е, че при нас има смесване на младежи, семейства и хора от третата възраст, заради което настъпва хаос", коментира експертът.

Той предлага да се въведат санкции за недисциплинираните туристи – агресивните и пияните. Той даде пример за хотелиери, които вече са обявили санкции от 50 до 100 лева за летовници с неприлично облекло или хвърлящи предмети от терасите. Според проф. Маринов проституцията в България трябва да бъде легализирана. "В цивилизовани държави като Германия и Холандия този занаят е по-малко свързан с престъпления и нарушения и не е отблъскващ за дестинацията. В нашите курорти вече ги няма гледките от края на миналия век, когато семейни мъже по време на разходка с жените си бяха дърпани в храстите", каза Маринов.

"Проблемът с кадрите в туризма е глобален и бизнесът трябва да помисли за разширяване на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни", настоя проф. Маринов. Според него внасянето на служители от Украйна и Молдова е решение в краткосрочен план. Положителният пример били хотелиерите, които повишават възнагражденията и плащат заплати на служителите си през зимните месеци.

Източник: https://xaknewsss.blogspot.hk/2018/03/blog-post_995.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!