Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мега скандал в САЩ: 40% от ядрените ракети били с руски двигатели "за по-евтино"...

Мега скандал изригна в Пентагона, след като инженери анализираха изтекъл доклад за състоянието на стратегическият ядрени сили.

Припомняме, докладът беше поръчан от президента Доналд Тръмп, който поиска от Конгреса милиарди долари за модернизация на ракетите, като "основна гаранция за националната сигурност".

Оказва се обаче, че с цел икономия на средства, една от компаниите, поддържащи арсенала, е подменила двигателите на част от ракетите. Както е известно американските цивилни ракети - тези на НАСА, от доста време ползват основно руски двигатели РД-180.

Военните имат свои разработки, които са по-скъпи, но гарантират автономност на армията. В случая обаче някой в поддръжката е решил да "прибере едни пари" и е монтирал РД-180 на ядрените ракети. Пентагонът обаче е платил по високата цена - като за американските агрегати.

Вероятно става дума за присвоени милиарди.
По-важното обаче е, че американският арсенал се оказва в зависимост от резервни части и поддръжка от Русия. Ако тя наложи ембарго, след 6 месеца половината ракети няма да могат да полетят.

Въпросът с руски санкции върху РД-180 се обсъжда вече няколко години в Кремъл, но засега такива не са въведени.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/40_21.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!